A vetítéssorozat alkotásai a 20. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces "film-szín-játékok" formájában dolgozzák fel. A sorozatban Ady Endre, Szép Ernő, Karinthy Frigyes és Móricz Zsigmond történetei új, 21. századi értelmezésben, a magyar előadó-művészeti élet legkiválóbb alkotóinak tolmácsolásában jelennek meg.

Elsőként február 14-én a Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben - Ady Endre szerelmei című forgatókönyve alapján készült "film-szín-játék" lesz látható Nagy Sándor főszereplésével. A Horgas Ádám rendezte alkotás az idősödő Adyt idézi meg. Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta alakjait Botos Éva, Kakasy Dóra és Kelemen Hanna keltik életre.

Az Emberszag című alkotásban Szép Ernő élete és költészete elevenedik meg Gyabronka József főszereplésével. A Harangi Mária és Pálos György által rendezett film az író munkaszolgálatban töltött húsz napját dolgozza fel. A forgatókönyvet az azonos című önéletrajzi regény alapján Ferencz Győző írta. A drámai történetben lírai ellenpontként Szép Ernő versei is megszólalnak Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati és Tóth Ildikó előadásában.

A két egyetlen - Karinthy Frigyes szerelmei című "film-szín-játékban" az agyműtétjére készülő, élet-halál között lebegő író (Fekete Ernő) képzeletben elhunyt feleségével, Bogával (Fekete Réka Thália), a valóságban pedig a szenvedélyes, minden férfit meghódító Arankával (Jordán Adél) viaskodik. A Fráter Zoltán forgatókönyve alapján, Szirtes Tamás rendezésében készült film júliusban elnyerte a New York-i Oniros Film Awards legjobb életrajzi filmnek járó díját.

Forgách András művéből készült a Tercett című negyedik alkotás, amely Móricz Zsigmond, valamint felesége és szeretője szerelmi háromszögét dolgozza fel.

A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult programsorozata, mely a színház professzionális tévéstúdiójában készült, a színház, a film és a televízió műfaji határain létrejött "film-szín-játékokat" kínál. Ezek nem színházi előadások, nem is korábbi színpadi előadások filmváltozatai, hanem kifejezetten élő vetítésre, illetve online közvetítésre született, vadonatúj filmprodukciók.

Fotó: Wolfy