2023 második félévében a kriptopletykák egy része a Solana mém érméről, a Bonk-ról (BONK) szóltak. A kereskedők egy része viszont már kezd elpártolni tőle, hiszen a token újabban majdnem 70%-kal az eddigi történelmi csúcsa alatt kereskedik.

A BONK tehát minden újabb napért megküzd, ám közben egy új érme, a Smog (SMOG) megpróbálja ellopni előle a show-t. Tény, hogy eddig igencsak sikerült felcsigáznia a Solana közösség figyelmét, és a mém érmék következő nagy dobásának ígérkezik.

A Solana alapú BONK lecsúszott a trónjáról, és a befektetők kezdik elfordítani a fejüket tőle

A BONK árfolyamára rápillantva egyből látszik, hogy bizony már majdnem két hónapja folyamatosan apad, az érme cikkünk írásakor 0.00001053 dollár körül mozog.

Ez a hihetetlen mértékű zuhanás még tavaly december 15-én vette kezdetét, egy őrületes rali végeztével, amikor a BONK értéke csupán nyolc hét leforgása alatt több mint 10.500%-kal emelkedett.

Viszont úgy néz ki, hogy a szép történet csupán eddig tartott, a BONK a decemberi attrakciója óta rendszeresen medvés zárásokat lát a nap végén, és ez a tokent az 50 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) alá süllyeszti a napi időkeretben.

Ami pedig különösen aggasztó, az az, hogy a BONK kereskedési volumene sokkal alacsonyabb, mint 2023 utolsó heteiben, ami arra utal, hogy a mém érme befektetők máshol keresik a fantasztikus hozamokat.

Igaz, hogy a BONK már 118 decentralizált alkalmazásba (dApp) integrálódott, és jelenleg 626 000 tulajdonossal bír, mégis, a befektetők nagy része inkább a profitra szavazott, mintsem hogy hűen kitartson mellette a következő bikás szakaszig.

A helyzet az, hogy a napi azonnali kereskedési volument tekintve már a PEPE is elhúzott mellette, és mivel úgy tűnik, hogy a közössége is kezdi elhagyni, a BONK jövője több mint bizonytalan.

Feltámadhat-e a Bonk a hamvaiból 2024-ben?

A keserű helyzet ellenére még mindig vannak reményteljes hangok a BONK tokent illetően. Példaképe lehet például egy másik Solana alapú érme, a Honk (HONK), mely 2024 elején, egészen pontosan január 26-án fittyet hányva a mémek csökkenő trendjének 0,024 dolláros magasságba kapaszkodott. Ez akkor, mindössze három nap leforgása alatt 788%-os növekedést jelentett.

Ahhoz tehát, hogy a BONK visszakapja korábbi koronáját, egy ehhez hasonló nyereségben kellene megfürödnie a közeljövőben. Ennek teljesüléséhez viszont jelentősen változnia kellene a piaci hangulatnak, csakúgy, mint például a spot Bitcoin ETF jóváhagyása körüli időszakban.

A BONK-nak lehet, hogy csak néhány új felhasználási esetre van szüksége, mint például egy play-to-earn (P2E) játékra, hiszen a megújult hasznossága jelentős befektetői érdeklődéssel ajándékozhatná meg.

Ha a BONK csak a kriptoinfluencerek támogatására számíthat, az hosszú távon nem fogja annyira előrelendíteni, hogy ismét nagyobb szeletet hasítson ki magának a kriptotérképen.

Az eddigieket átnézve a BONK leképezi a mém érmék megszokott életciklusát, tehát az exponenciális növekedést egy iszonyatosan gyors hanyatlás követi. Ha a BONK újra meg szeretné célozni a csúcsot, nehéz útra kell felkészülnie.

A Solana alapú mém érme, a SMOG exkluzív airdrop lehetőséggel kíván berobbanni a köztudatba

A BONK tehát harcol a fennmaradásért, de közben résen kell lennie, hiszen egy új mém érme, a Smog is nagy dobásra készül.

A Jupiter tőzsdén február 7-én indított mém érme valóban vezetői babérokra tör, hiszen az összes mém érmét uralni kívánja. Kérdés, hogy vajon lekörözheti-e a BONK egykori dominanciáját.

A SMOG értéke a megjelenését követően kevesebb mint 24 óra alatt 800%-ot nőtt, és a @DexBotOG tweetje azt is bemutatja, hogy elkezdett ügyesen felkapaszkodni a DEXTools.io-n is.

A SMOG mesés, sárkányos marketingje tarolni kíván a közösségi médiában, csakúgy, mint annak idején a BONK és a HONK is.

A SMOG azzal is kedvezni szeretne a követőinek, hogy az 1,4 milliárd tokenből álló készlet 35%-át egy nemes airdrop-ra tette félre, tehát az érme már most elkezdte felépíteni a hűséges követőtáborát.

Annak, aki szeretne csatlakozni az airdrophoz, csak annyit kell tennie, hogy megveszi és tartja a projekt natív tokenjét, a SMOG-ot, majd az extra airdrop pontokért regisztrál a Smog közösségébe a Zealy oldalon.

A SMOG csapata áldoz a nagyobb influencer kampányokra, legalábbis ezt a hajlandóságot mutatja a tokenomikájában az, hogy mintegy 50%-ot különítettek el benne marketing erőfeszítésekre.

Ha a SMOG elnyeri a szélesebb közösség támogatását, akkor minden esélye megvan arra, hogy elérje a Solana mém érmék népszerűségi szintjét.

Ha pedig a token megvalósítja az ütemtervében leírtakat, például a következő airdropokat, és egy lehetséges tokenégetési eseményt is lebonyolít, akkor még tovább tudja emelni a jelenlétét a piacon.

A zárolt likviditásával és a jelenlegi 0.04618 dolláros árfolyamával a SMOG egy olyan vadító mém érme lehet, amelyre érdemes lesz figyelni a következő hetekben. A projektről szóló legfrissebb híreket követni lehet a SMOG honlapja mellett az X-oldalán is, melynek már most több mint 8200 tagja van.

Fotó: Twitter / SMOGToken