Trump jövője a piacok fókuszában

A hétvégi sikertelen merénylet után Donald Trump volt amerikai elnök megítélésének javulásától és a gazdaságpolitikai irányvonalának megerősödésétől várják a piaci szereplők a dollár erősödését és a kamatok csökkenését.

A piaci fogadások és elemzések szerint a Donald Trump elleni sikertelen merénylet pozitívan hathat a volt republikánus elnök megítélésére, ami növelheti annak esélyét, hogy az általa képviselt gazdaságpolitikai irányvonal érvényesüljön. A piacokon jelenleg nagy valószínűséggel, 90 százalék fölötti eséllyel számítanak arra, hogy szeptemberben a Fed elkezdi a kamatok csökkentését.

A merénylet hatására várhatóan magasabb infláció és gazdasági növekedés, valamint magasabb dollárkamatok is jelentkezhetnek, mint amire korábban számítottak, ami a dollár erősödéséhez vezethet. Az MBH Bank elemzése szerint azonban a merénylet pszichológiai hatása miatt kialakuló rossz piaci hangulat is befolyásolhatja a piaci mozgásokat.

A következő napokban és hetekben az amerikai belpolitikai fejlemények, mint például Trump megítélésének javulása vagy Joe Biden esetleges visszalépése, hatással lehetnek a piaci hangulatra és így a dollár árfolyamára is. A japán jen erősödése mellett a forint kezdeti gyengülése után ismét erősödni kezdett, és a BUX is emelkedést mutatott, ellentétben a nemzetközi piaci hangulattal.

A hétvégi bitcoin árfolyam emelkedése, amely vasárnapra 60 000 dollár fölé kúszott, Trump kriptopárti álláspontját tükrözheti.

A piaci hangulatról a következő megállapítások tehetők:

  • Európai piacokon csökkenéssel indult a hét.
  • Az euró/dollár devizapár pénteken 1,09 fölé emelkedett, de a hét elején a dollár erősödését figyelhettük meg, 1,088-1,089 közötti értéken állt a kereszt.
  • Az euró/forint árfolyam pénteken 392 alá csökkent, de azóta némi forintgyengülés figyelhető meg, bár a forint az euró ellenében újra 392 felé erősödött.

: MBH Bank elemzése.