Figyelem, a bitcoinra koncentrálás ideje - Változások a láthatáron

A Mt. Gox csődbe ment japán kriptotőzsde hamarosan hatalmas mennyiségű bitcoint fog visszafizetni ügyfeleinek, ami több mint egy évtizedes várakozás után közel 9 milliárd dollár értékben érintheti a piacot. A Mt. Gox, amely 2014-ben került csődhelyzetbe, a közelgő kifizetésekkel kapcsolatban jelentős aggodalmakat kelt a kriptovaluta piacán, és kérdéseket vet fel a bitcoin árfolyamának lehetséges reakcióiról.

A tokiói székhelyű tőzsde több ezer felhasználója számára kezdi meg a kifizetéseket, amelyek a jelenlegi árfolyamon számolva közel 9 milliárd dollárt tesznek ki. A Mt. Gox 2014-ben szenvedett el jelentős rablásokat, amelyek során 650 000 és 950 000 bitcoin tűnt el, és a mostani kifizetések egy hosszú, jogi akadályokkal teli csődeljárás eredményeként valósulnak meg. A vagyonkezelő bejelentése szerint a hitelezőknek történő kifizetések július elején kezdődhetnek el, bitcoin és bitcoin cash formájában.

A kriptoközösség aggodalommal figyeli a helyzetet, hiszen a bitcoin ára már a múlt héten is jelentős csökkenést mutatott. Elemzők szerint a Mt. Gox áldozatai által visszakapott 141 000 bitcoin, ami a forgalomban lévő összes bitcoin 0,7%-a, jelentős eladásokat generálhat.

John Glover, a Ledn befektetési igazgatója szerint a Mt. Gox felhasználói valószínűleg jelentős mennyiségű bitcoint fognak eladni, hogy realizálják a nyereséget. Glover, aki korábban a Barclays-nál dolgozott, úgy véli, hogy sokan készpénzre váltják majd a bitcoint és élvezni fogják, hogy az Mt. Gox csődjében ragadt vagyonuk a legjobb befektetés volt, amit valaha is csináltak.

James Butterfill, a CoinShares kutatási vezetője szerint a közel 9 milliárd dollár értékű bitcoin felszabadulása már régóta aggasztja a piacot, és a befektetők aggódnak a júliusi értékesítés bejelentése után. A JPMorgan elemzői is hasonlóan vélekednek, és arra számítanak, hogy az Mt. Gox ügyfelei hajlanak majd arra, hogy eladják a bitcoinjaik egy részét.

Azonban nem minden elemző látja pesszimistán a helyzetet. Lennix Lai, az OKX kereskedelmi vezetője szerint az Mt. Gox korai ügyfelei és hitelezői közül sokan hosszú távú bitcoin-rajongók, akik kevésbé valószínű, hogy azonnal eladnák az összes bitcoinjukat. Butterfill hozzátette, hogy a bitcoin napi 8,74 milliárd dolláros átlagos kereskedési volumene a megbízható tőzsdéken elegendő likviditást biztosít ahhoz, hogy a nyári hónapokban felszívja az eladásokat.

A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.

(Kiemelt képünk illusztráció.)