Bezuhant a bitcoin - Vajon meddig tarthat a visszaesés?

A kriptodevizák piacán a múlt héten tapasztalt jelentős visszaesés után, a bitcoin vezetésével továbbra is nagyot zuhannak a legfontosabb eszközök, és a bitcoin egyhavi mélypont közelébe került.

A mögöttünk álló órákban a legjelentősebb kriptodevizának számító bitcoin árfolyama jelentősen csökkent, jelenleg 5,3 százalékos mínuszban van, ami több mint egyhavi mélypontot jelent. Ezzel egy időben a kisebb kriptoeszközök piacán is kedvezőtlenül alakult a helyzet; az ether árfolyama 4,6 százalékos mínuszban, a litecoin jegyzése 4,9 százalékkal csökkent, míg a Solana 5,3 százalékos mínuszban áll. A teljes kriptopiac 4,7 százalékos mínuszban van ma, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 11 milliárd dollár távozott a piacról, amelynek mérete jelenleg 2,23 ezermilliárd dollár a Coinmarketcap adatai szerint. Az idei év második legrosszabb teljesítményét mutatta fel a múlt héten a kriptopiac, ami a Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok iránti kereslet lehűlését és a monetáris politikával kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi.

A mai zuhanás következtében a bitcoin kritikus szintre került. Ha az esés folytatódik, az akár egy markáns leforduláshoz is vezethet. A következő fontos ellenállási zóna, ami megtámaszthatja az árfolyamot, 60 800 dollár környékén van, ehhez képest jelenleg csak minimálisan magasabb az árfolyam. Ez a szint a múlt hónapokban többször is szolgált már támaszként és ellenállásként, utoljára május közepén történt erről a szintről egy markáns felpattanás. Ha ez a zóna sem állítja meg a bitcoin esését, akkor a 57 500 dolláros szintre kell majd figyelni, amely április végén jelentette a lokális mélypontot.

Az RSI-érték alapján a mai eséssel túladottá vált a bitcoin, ami arra utal, hogy rövid távon várható lehet egy kisebb-nagyobb felpattanás, amennyiben a korábban erősnek bizonyuló 60 800 dolláros szint most is megtámasztja az árfolyamot. A Bloomberg adatai szerint a Bitcoin 4 százalékot esett, hétfőn délelőtt 61 ezer 153 dolláron kereskedtek vele Londonban. A megnövekedett eladási nyomástól való félelmet tetézi, hogy a japán Mt. Gox kriptotőzsde bejelentette, hogy júliusban megkezdi a Bitcoin és a Bitcoin Cash visszafizetését. A kriptodevizákba vetett bizalom épp akkor látszik megtörni, amikor a legnagyobb kérdés az, hogy képes lesz-e gyorsan csökkenteni a Federal Reserve a jegybanki alapkamatot. Egyes elemzők úgy tartják, hogy a digitális eszközök visszaszorulása intő jel lehet a szélesebb körű kockázatvállalási hajlandóságot tekintve.