A kriptopiac összeomlása

Durva zuhanásba váltott hétfőn a bitcoin árfolyama, és magával rántotta a többi kriptodeviza árát is. A háttérben több tényező állhat, többek között a német rendőrség által piacra öntendő korábban elkobzott bitcoinok, vagy a piaci nagybefektetők mozgásai.

A bitcoin árfolyama nagy zuhanással kezdte a hetet, és ezzel együtt a többi kriptodeviza is mélyrepülésbe kezdett. A piaci adatok szerint hajnalban 60 ezer dollárról 6 százalékkal esett vissza az árfolyam, napközben pedig tovább csökkent, az esti órákban már csak alig 55 ezer dollár felett állt, ami 20 százalékkal alacsonyabb érték, mint a március közepén elért rekord.

A CoinShares adatai szerint a bitcoin alapú tőzsdén jegyzett alapok (ETF-ek) forgalma csökkent, és már második hete tapasztalható tőkekiáramlás, összesen 1,2 milliárd dollár értékben. A Fed kamatdöntése után kezdődött eladási hullám, és a befektetők pesszimizmusa is növekszik az idén várható kamatcsökkentések számával kapcsolatban. A hamarosan publikálásra kerülő amerikai fogyasztói árindex fontos mutató lehet az inflációs folyamatok előrejelzése szempontjából.

A Coinmarketcap szakértői szerint több egyedi tényező is hozzájárult a piaci eséshez, mint például a német rendőrség által piacra öntendő bitcoinok, egy korábban csődbe ment bitcoin tőzsde likviditási helyzete, a nagybefektetők piaci mozgásai, és a kényszerlikvidálások.

A német Szövetségi Rendőrség birtokában lévő 50 ezer bitcoint, amelyet 2013-ban foglaltak le, állítólag értékesíteni készülnek, és már 3 ezer darabot piacra is dobtak. Egy ilyen nagyságrendű eladás önmagában is beindíthatja az esést a kriptopiacokon.

A nagyobb piaci szereplők hirtelen háttérbe húzódása is hozzájárulhatott az árfolyam eséséhez, miután korábban nagy tételekben adtak el. A nagyobb értékű tranzakciók száma mintegy 40 százalékkal csökkent. Ez arra utalhat, hogy a befektetők várakozó álláspontra helyezkedtek, vagy éppen a piac lenyugvását szeretnék kivárni.

A harmadik ok az Mt.Gox bitcoin tőzsde újbóli színre lépése lehetett. Az Mt.Gox felszámolóbiztosa bejelentette, hogy újra megkezdi a hitelezők kifizetéseit bitcoinban és bitcoin cashben, várhatóan július elejétől. A bezárt tőzsdénél még mindig mintegy 141 ezer egységnyi bitcoin található, ami jelentős készpénzre váltást eredményezhet a károsultak részéről. A visszafizetések több hónapig is elhúzódhatnak, a határidejüket októberig meghosszabbították.

Az áresés következtében a vételi pozíciók kényszerlikvidálása is megindult, ami dominóhatást válthat ki. Csak az elmúlt 24 órában közel 135 millió dollár értékben történtek kényszereladások a nagyobb tőzsdéken.