Veszprémi csalási ügyek: Ingatlanok és megtakarítások veszélyben

Veszprémben egy pszichés betegséggel küzdő személyt tízmillió forint értékben csapott be egy szociális intézmény volt vezetője, míg egy másik esetben egy nő majdnem átutalta megtakarításait egy csaló bitcoin-számlájára.

Egy 48 éves veszprémi nő, aki egy helyi szociális intézményt vezetett, 25 millió forint kárt okozott egy pszichiátriai beteg gondozottjának 2021-ben. A vádak szerint a nő és férje jelentős kárt okozó csalás és közfeladati helyzettel való visszaélés miatt kerülnek bíróság elé. A pszichés beteg, aki korábban kórházi ellátásra szorult, a nővel Veszprémben ismerkedett meg, aki segítséget ajánlott neki, és együttműködési megállapodást kötöttek.

A házaspár azt hazudta a betegnek, hogy adóssága miatt elveszítheti az otthonát, és segítenek rendezni a tartozást. Egy szerződést írtak, amely valójában egy csereszerződés volt, és ezzel a beteg egy 28,3 millió forint értékű házat cserélt egy kevesebbet érő orosházi ingatlanra. A szerződésben az ő ingatlanának értékét 28,3 millió forint helyett 15 millió forintban, míg az orosházi ingatlan értékét – melyen lakható épület sem állt – a valós ár több mint duplájaként, 7,5 millió forintban határozták meg, azzal, hogy a 7,5 milliós értékkülönbözetet a férj a szerződéskötés napján készpénzben megfizette, miközben ez nem történt meg. Az ügyészség börtönbüntetést kért a házaspárra, és azt is, hogy a nő ne dolgozhasson többé a szociális ellátás területén. A Veszprémi Járási Ügyészség letartóztatást kért a nőre, mivel újabb hasonló csalás miatt is eljárás indult ellene 2022-ben.

Egy másik veszprémi esetben egy nő majdnem befizette megtakarításait egy Bitcoin-automatába, miután egy állítólagos bankbiztonsági szakember azt állította neki, hogy a pénze veszélyben van. A csalók azt kérték tőle, hogy a számláján lévő összeget utalja át egy "biztonsági számlára", majd a készpénzt fizesse be egy bitcoin-számlára. Szerencsére egy rendőr lépett közbe, mielőtt a nő teljesítette volna a csalók utasításait. A bankok sosem kérik az ügyfeleik netbankos azonosítóit, és "biztonsági számlák" sem léteznek.

A vádirat benyújtását követően a nőt egy másik idős, pszichiátriai beteg sérelmére 2022-ben elkövetett 3,5 millió forintos csalás, közfeladati helyzettel visszaélés bűntette és lopás miatt is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. A Veszprémi Járási Ügyészség a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében indítványozta a letartóztatását, amelynek a nyomozási bíró helyt adott. A döntés ellen a gyanúsított és a védője fellebbezett, ezért az nem végleges.