Bitcoin: Új csúcsok a láthatáron?

Egyre több elemző véli úgy, hogy a bitcoin még az idei évben új történelmi csúcsokat érhet el, bár a piaci ingadozások mindig hordoznak bizonyos kockázatokat.

A CCData kutatócég keddi jelentése szerint a bitcoin még nem érte el a jelenlegi ciklusának csúcsát, és valószínűleg még az év vége előtt túllépheti minden idők rekordját. A digitális valuta márciusban már elérte a 73 700 dollár feletti szintet, de azóta 59 ezer és 72 ezer dollár között mozog. Az ETF-ek januári jóváhagyása óta mintegy 14,41 milliárd dollárnyi tőke áramlott a piacra, ami hozzájárult a bitcoin árfolyamának növekedéséhez.

Az ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a bitcoin árfolyamát követő termékeket vásároljanak, anélkül, hogy maguk birtokolnák a mögöttes kriptovalutát, ezáltal könnyítve a nagyobb intézményi befektetők piacra lépését. A CNBC kommentárja szerint a bitcoin ciklusossága olyan időszakokra utal, amikor a digitális valuta árfolyama új csúcsokat ér el, majd esik, és medvepiacba vagy kriptotélbe fordul.

A bitcoin ciklusai általában a felezési események köré épülnek, amikor a bányászok jutalma a felére csökken, ezzel csökkentve a kínálatot a piacon. A CCData jelentése szerint a felezési eseményeket mindig egy árnövekedési időszak előzte meg, amely 366 és 548 nap között tarthat, mielőtt a ciklus csúcsot érne. A legutóbbi felezés 2020 áprilisában volt, tehát a történelmi időkeretek alapján még van idő a következő csúcs eléréséig.

Arthur Hayes, a BitMEX tőzsde társalapítója szerint a fiat valuták várható leértékelődése emelheti a bitcoin árfolyamát. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal előrejelzése szerint az Egyesült Államok szövetségi költségvetésének hiánya 2024-ben rekordmagas lehet, ami Hayes szerint a kriptóval való kölcsönzést teszi a legjobb vagyonmegőrzési módszerré.

Egy másik elemző, Pentoshi szerint a bitcoin hosszú távú növekedési potenciálja korlátlan, de figyelmeztet, hogy jelentős korrekciók is lehetségesek a további növekedés előtt. A Goldman Sachs bankóriás szerint a közeljövőben korrekció, magasabb volatilitás és alacsonyabb hozamok várhatók, ami a választási aggodalmak miatt a fogyasztói és üzleti bizalmat is érintheti.

A cikk írásakor a bitcoin árfolyama 60 ezer dollár felett állt, ami fontos támaszpontnak számít.