Trump elleni merénylet hatása a piacokra

A befektetők a menedékeszközök felé fordultak, miután a hétvégi események hatására a bitcoin árfolyama vasárnap 60 ezer dollár fölé emelkedett.

A bitcoin, amely a hétvége folyamán is aktívan forgott, vasárnapra elérte a 60 000 dolláros árfolyamot, ami Donald Trump kriptopárti álláspontjának tükröződése lehet – számolt be róla a Bloomberg, amelyet a Világgazdaság ismertetett. Az elemzések szerint a "Trump-kereskedés" pozitív hatását élvező egyéb eszközök, mint az energetikai cégek, a magánbörtönök, a hitelkártya-társaságok és az egészségbiztosító cégek részvényei is nyertesek lehetnek ebben a helyzetben.

A Reuters által megkérdezett befektetők szerint Trump esélyei a merénylet után jelentősen megnőttek, és a novemberi elnökválasztáson akár földcsuszamlás-szerű győzelem is várható.

Nick Twidale, az ATFX Global piaci elemzője úgy véli, hogy az arany rekordmagasságokat érhet el, a jen és a dollár iránti kereslet nőhet, valamint a kincstárjegyekbe is több pénz áramolhat. Rong Ren Goh, a szingapúri Eastspring Investments portfóliómenedzsere szerint a piacok Trump esélyeinek növekedésére általában a dollár erősödésével és az amerikai állampapírok hozamgörbéjének meredekebbé válásával reagálnak, ezért a következő héten is ezekre a jelekre kell figyelni.

Nick Ferres, a Vantage Point Asset befektetési igazgatója emlékeztet arra, hogy Ronald Reagan 22 pontot emelkedett a közvélemény-kutatásokban az elleni merénylet után. Ferres szerint Trump piacpárti hozzáállása miatt fontos kérdés, hogy a költségvetési politika továbbra is felelőtlenül laza marad-e, és ennek milyen hatása lesz az inflációra, valamint a kamatlábak jövőbeli alakulására.