A kriptodevizák piacának gyengülése

A tőzsdei árfolyamok és a főbb indexek új csúcsokat döntenek, miközben a kriptodevizák, különösen a bitcoin árfolyama jelentős visszaesést mutat. A bitcoin árfolyama, amely még tavasszal elérte a 70 ezer dolláros rekordot, jelenleg 57 ezer dollár körül mozog, ami azt jelzi, hogy a korábbi emelkedő trend nem folytatódott, és a várakozásokkal ellentétben nem következett be újabb árfolyamemelkedés.

A piaci elemzések és a befektetői remények ellenére a kriptodevizák, különösen a bitcoin összértéke elérte azt a határt, amelyen túl már nem fektetnek be többet a kockázatos eszközökbe. A felezés nevű esemény, amely korábban árfolyamemelkedést eredményezett, ezúttal nem hozta meg a várt hatást.

A kriptodevizák piaci értéke az árfolyamcsúcson közel 3000 milliárd dollár volt, ami összemérhető a világ legnagyobb cégeinek piaci értékével. Azonban a bitcoin, ellentétben például az Apple-lel, nem termel hozamot, és nincs mögötte sem termék, sem szolgáltatás, csupán a spekuláció és a véges kibocsátott mennyiség adja az értékét.

A bitcoin a kriptodevizák piacának java, összértékét tekintve a teljes piac 53 százalékát képviseli, a stablecoinokat nem számítva pedig az arány 60 százalék fölötti. A bitcoin piaci értéke jelenleg bő 1100 milliárd dollár, míg az összes kriptodeviza értéke, stablecoinokat is beleértve, 2100 milliárd dollár.

Az elmúlt időszakban tapasztalható erős eladási hullám és a kriptodevizák árfolyamának esése arra utal, hogy a befektetők pénze a részvénypiacok felé áramlott. Sokan, akik a felezés utáni emelkedést várták, csalódottan látták, hogy ez elmarad, és a részvények, mint például az Nvidia papírjai, jobb teljesítményt nyújtottak.

A kriptodevizák, mint a bitcoin és az ethereum, belső érték híján kizárólag a befektetői lélektanra támaszkodnak. A világ részvényállományának és államkötvény piacának értéke mellett a kriptodevizák összértéke már nem mutat jelentős növekedési potenciált, és a befektetők többsége nagy kockázatot vállaló magánszemély vagy speciális befektetési alap.

A kriptodevizák piacán továbbra is várhatók nagy mozgások és spekuláció, de ezek már a rendkívüli spekuláció kategóriájába tartoznak, és nem a tartós befektetéseké. A legügyesebb spekulánsok profitot realizálhatnak, de a többség veszít ezeken az ügyleteken.