Ether ETF-ek hamarosan piacra léphetnek az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) a közeljövőben, akár már július 4-én is jóváhagyhatja az ethereum blokkláncra épülő, az ether azonnali árához kötött tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket). A Reuters jelentése szerint a vagyonkezelők és a szabályozó hatóságok közötti tárgyalások már a végső szakaszba értek.

Nyolc vagyonkezelő, köztük a BlackRock, a VanEck, a Franklin Templeton és a Grayscale Investments kérvényezte az ETF-ek SEC általi jóváhagyását. Ezen vállalatok közül több már korábban, januárban piacra dobta a saját spot bitcoin ETF-jeit, és a Grayscale is tervezi, hogy egy meglévő alapját átalakítsa ETF-é. A VanEck most bejelentette, hogy benyújtotta az első amerikai tőzsdén kereskedett Solana alap (ETF) bevezetésére irányuló kérelmét, amely a Solana token azonnali árát követné le, és amennyiben a SEC rábólint, a Cboe BZX tőzsdén jegyzik majd.

A kibocsátással kapcsolatos dokumentumokat már csak apróbb kérdések miatt kell módosítani, és a SEC-nek ezeket jóvá kell hagynia a termékek piacra lépése előtt. Egy ügyvéd szerint, aki egyik kibocsátónál dolgozik, már csak az utolsó simítások vannak hátra, és a jóváhagyáshoz valószínűleg nem kell több egy-két hétnél.

Az SEC még nem tett nyilatkozatot az ügyben, de Gary Gensler, az SEC elnöke korábban utalt arra, hogy a jóváhagyás időzítése részben attól függ, milyen gyorsan válaszolnak a kibocsátók a szabályozó hatóság kérdéseire. Az SEC már elfogadta azokat a szabálymódosításokat, amelyek lehetővé teszik a New York-i tőzsde (NYSE), a Nasdaq és a Cboe számára, hogy kereskedhessenek ezekkel az új termékekkel. Ez azt jelenti, hogy a SEC jóváhagyása után akár 24 órán belül elindulhat a kereskedés.

A bitcoin ETF-ekbe a januári indulás óta mintegy 8 milliárd dollár áramlott be, és június végéig kilenc új termék közel 38 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezett. A Grayscale Bitcoin Trust eszközállománya azonban 27 milliárd dollárról 17,8 milliárd dollárra csökkent, ami részben a magasabb díjaknak tudható be.

Az ethereum piaci kapitalizációja és forgalma kisebb a bitcoinéhoz képest, így a siker mértéke is más lehet. Az ether árfolyama a hónapban több mint 11 százalékot esett, de a jegyzés a mai napon minimális, 0,2 százalékos pluszban van. A Solana árfolyama a VanEck bejelentését követően 8,8 százalékot ralizott.