A kriptopénzek volatilis világa ismét egy drámai útra kísérte el a befektetőket, ezúttal a dogwifhatnak (WIF) köszönhetően. Bár a projekt kifejezetten szórakoztatási célzattal jött létre, ennek ellenére néhány ügyes befektető egyáltalán nem nevetséges összegeket realizált.

A 90 százalékos beszakadást megelőzően a kereskedők egy része eladta a WIF tokenjeit, amivel néhány bálna több millió dollárt keresett.

Sokan ezért jelenleg is olyan projektekre vadásznak, amivel meg lehet majd ismételni a WIF-fel megszerezhető mesés hozamokat.

Mi történt a dogwifhattel?

Először a WIF 2023 végén, december 13-án vált elérhetővé több decentralizált kriptotőzsdén. Mivel ekkor már javában tombolt a Solana mémrally, ezért a kereskedők hamar a szívükbe is zárták a kalapos jószágot.

Erre ékes példa, hogy a kezdeti 0.004 dolláros értékről a WIF árfolyama december 23-ra már egészen 0.3 dollárig tudott erősödni. Ezt ugyan némi konszolidáció követte, azonban január közepére már új csúcsokat lehetett látni.

Azonban miután 0.4625 dollárig eljutottak a bikák, 180 fokos fordulat következett.

Az árfolyam hirtelen szakadni kezdett, aminek következtében egészen a jelenlegi, 0.17 dolláros szintig esett vissza a dogwifhat értéke.

Vagyis akik még a kezdet kezdetén csatlakoztak a projekthez, azoknak 1000 százalékos hozam ütötte a markukat.

A szakadás előtt azonban valaki meglepően jól ráérzett, hogy mikor kell eladni a tokenjeit, és összesen 770 ETH-t zsebelt be. Ennek az összegnek az értéke akkor nagyjából 1.77 millió dollárnak felelt meg.

Bár biztosan nem lehet tudni, mi történt, sokan úgy tartják az eladást maguk a készítők hajtották végre, más néven egy rug pull volt látható. Ezt onnan lehet elsősorban sejteni, hogy az eladás során használt tárcák a készítőkhöz köthetők. A tárcákat a projekt indulásakor hozták létre, és közvetlenül a DEX listázást követően elképesztő mennyiségű WIF került rájuk.

Érthető módon a közel 90 százalékos beszakadást követően sokan érezték átverve magukat.

Mit érdemes venni a dogwifhat helyett?

Ahogy az látható, minden bizonnyal leáldozott már a WIF-nek, hiszen a legtöbb esetben egy ilyen mértékű eladást követően ritkán áll talpra egy projekt.

Azonban számos olyan lehetőség létezik még, amelyekkel egyáltalán nem kell ilyen jellegű csalódástól tartani. Ilyen például a tavaly májusban debütált Sponge is.

A listázásra a Pepeláz kezdetén került sor, így a szivacsos kriptó értéke hamar a sokszorosára nőtt. Mindössze 1 hét elteltével a kezdeti 1 millió dolláros méretéről a projekt egészen 100 millió dollárig tudott növekedni. Vagyis akik még az elsők között beszereztek néhány tokent, azoknak 10,000 százalékos hozam ütötte a markukat.

Bár ezt követően némi esés következett, azonban még így is képes volt viszonylag magas értéken maradni a SPONGE. A fejlesztők azonban a szektorban látott gyakorlattal szemben nem fordítottak hátat a közösségnek.

Fáradtságos munkájuk első jelei pedig most jelentkeznek, hiszen a teljes SPONGE ökoszisztéma fundamentális változáson megy rövidesen keresztül.

Hamarosan érkezik a Sponge V2, megint lehetőség lesz a százszoros hozamra

A legfontosabb, amit a mostani változással kapcsolatban tudni kell, hogy bemutatásra fog kerülni egy teljesen új token, a Sponge V2.

Az esemény érdekessége többek között az, hogy bár az eredeti ERC-20 Sponge 11 különböző kriptotőzsdén érhető el, a Sponge V2-t kizárólag stakeléssel lehet megszerezni. 

Erre azonban az eredeti weboldalon keresztül is lehetőség van, ráadásul az első generációs Sponge-ot akár bankkártyával is meg lehet vásárolni.

Amennyiben valaki így tesz, abban az esetben azonnal lekötésre fognak kerülni a vásárolt tokenek, majd a listázáskor felszabadul a Sponge V2. Mivel ekkor viszonylag kevesen fognak rendelkezni az új altcoinokkal, a kereslet viszont magas lesz irántuk, így várhatóan ismételten kiugró hozamokat lehet majd szerezni.

Ami azonban a legjobb, hogy nem csupán egy új tokennel, hanem egy saját játékkal is bővül az ökoszisztéma.

A Sponge kilép a mém kriptók árnyékából

A csapat nem csupán a Sponge V2-n, hanem egy új játékon is dolgozott az előző hónapok során, ami hamarosan bemutatásra is kerülhet.

Bár a játékról még viszonylag keveset lehet tudni, annyi biztos, hogy ingyenes és fizetős verzió is elérhető lesz belőle. A kettő között játékélményben nem lesz különbség, kizárólag a megszerezhető jutalomban.

A kalandok során más felhasználókkal mérhetjük majd össze tudásunkat, és amennyiben a fizetős verziót választjuk, magas SPONGE V2 jutalmakban lehet részünk. Aki pedig nem szeretne lemaradni erről az izgalmas akcióról, az magyar nyelven is elérheti Sponge weboldalát.

Fotó: Facebook / WIF