2024.03.01., péntek - Albin
Budapest: 12o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Húsvéttól érkezhetnek a boltokba a visszaváltható palackok

frisshirek.hu | 2024. február 04. - 16:00
Húsvéttól érkezhetnek a boltokba a visszaváltható palackok

Április és július között hagyományos és betétdíjas palackokkal is találkozhatnak majd a vevők.

A Coca-Cola, a Dreher, a Tesco, a Lidl és a visszaváltó rendszert üzemeltető Mohu várakozásai szerint körülbelül húsvéttól, azaz áprilistól várható a visszaváltás logójával ellátott csomagolások bolti megjelenése – ezt válaszolták az érintettek a G7 megkeresésére.

A nagyobb magyar élelmiszerboltokban egy hónapja állnak a betétdíjas palackokat visszaváltó automaták – egyelőre üresen, hiszen a polcokon még nem jelentek meg azok az 50 forintos betétdíjjal ellátott termékek, amelyeket ezekbe be lehetne dobni.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, a jogszabály csak június 30-a után, azaz július elsejétől teszi kötelezővé, hogy a boltba már csak betétdíjas palackokban lehet kiszállítani az árut.

Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kifutó készletekkel számolva biztosítható lesz, hogy az év második negyedének végére már minden raktárban legyen megfelelő mennyiségű betétdíjas csomagolású termék, amellyel júliustól zavartalanul mehet tovább az értékesítés.

A G7 szerint így áprilistól kezdve várhatóan a nyár közepéig lesz egy elég furcsa átmeneti periódus a magyar kiskereskedelemben. Ebben az időszakban könnyen előfordulhat, hogy a polcokon ugyanazt a terméket (például egy ásványvizet, egy sört vagy egy üdítőt) kétfajta csomagolásban és kétfajta árcímkével találja majd meg a vásárló.

Lesznek betétdíjas logó nélküli csomagolásban lévő termékek, és lehetnek mellette ugyanezek betétdíjas logóval ellátott verziói, 50 forinttal drágábban.

A gazdasági portál azt jósolja, hogy a vásárlók jelentős része ezt árkülönbségként vagy a visszavétel miatti plusz maceraként éli majd meg, így a betétdíj nélküli verziók iránt átmenetileg nagyobb lehet a kereslet, ezért ezek fognak először kipörögni a rendszerből. Amint ez megtörténik, a boltokban már csak a betétdíjas csomagolás marad, ám egyelőre lehetetlen megbecsülni, hogy ehhez mennyi időre lesz szükség.

Fotó: Facebook / MOHU