Új palackvisszaváltási rendszer Magyarországon

Július 1-jétől a magyarországi italgyártók nem szállíthatnak ki olyan italcsomagolásokat a boltokba, amelyek nem szerepelnek a MOHU-nál regisztrált termékek között, és így nem válthatók vissza. A fogyasztóknak ez azt jelenti, hogy a 0,1–3 literes űrtartalmú italcsomagolásokért – melyek közé műanyag és üvegpalackok, valamint fém italos dobozok tartoznak – 50 forint betétdíjat kell fizetniük, amit később vissza is kaphatnak a visszaváltó automaták használatával.

A vásárlók gyakran találkozhatnak olyan csomagolásokkal, amelyeken nem a magyar 50 forintos jelzés szerepel, ami zavart okozhat. Az elmúlt napokban például olyan termékekkel találkoztunk, amelyeken a „povratna naknada 50 ¹p” felirat olvasható, de ezeket a magyar automaták nem fogadják el.

A Google keresések növekedése alapján ez nem egyedi eset, és kiderült, hogy ezek a termékek Horvátországban válthatók vissza. A horvát csomagoláson szereplő 50-es szám a kuna váltópénzére, a lipára utal, amelynek értéke az euró bevezetése óta megváltozott. A törvényhozók nem módosították a jelölést, így a horvát fogyasztóknak ma már csak körülbelül 25 forintnak megfelelő 7 eurócentet kell fizetniük a csomagolásokért.

A MOHU tájékoztatása szerint Magyarországon nem lehet visszaváltani azokat a palackokat, amelyeken más országok jelzései szerepelnek, és a boltok sem kérhetnek értük 50 forintot. Ha valaki mégis ezt tapasztalja, jelezheti a jogsértést az érintett vállalatnál vagy a MOHU-nál.

Eddig is előfordulhattak ilyen külföldi jelzéssel ellátott üvegek, palackok a kisebb üzletekben, de mivel Magyarországon nem volt visszaváltási rendszer, ezekre nem fordított senki különösebb figyelmet. Az átmeneti időszakban még találkozhatunk külföldi jelzéssel ellátott termékekkel, de a magyarországi forgalomba hozatalukat követően az első hazai forgalmazónak kell regisztrálnia őket a MOHU-nál.

A magyar visszaváltási rendszer bevezetésekor még az utolsó pillanatban is történtek módosítások, és egyes üvegeket nem fogadnak vissza.