Új italcsomagolás-visszaváltási rendszer indul Magyarországon

Mától, július 1-jétől életbe lép az új italcsomagolás-visszaváltási rendszer Magyarországon, amely a körforgásos gazdaság felé tett lépés részeként csak bizonyos típusú csomagolásokat engedélyez.

A hulladékkezelési problémákra válaszul Magyarország 2024. január 1-jén, fél év türelmi idő után, bevezette az új rendszert, amelynek értelmében a gyártók csak visszagyűjthető fém, műanyag és üveg italcsomagolásokat hozhatnak forgalomba, méretük 1 decilitertől 3 literig terjedhet. A vásárlóknak 50 forintos betétdíjat kell fizetniük, amit a MOHU automatáiba történő visszaváltáskor kapnak vissza. Az átmeneti időszakban még előfordulhatnak nem visszaváltható csomagolások is a boltokban.

Az Európai Unió irányelvei alapján a MOHU célja, hogy 2040-ig a hazai hulladékmennyiség 65 százalékát újrahasznosítsa, és 2030-ig a feldolgozatlan hulladék arányát 10 százalékra csökkentse.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a 400 m2 feletti üzletekben kötelező lesz a MOHU automatáinak használata a visszaváltásra, kivéve a tej alapú italtermékeket. A visszaváltási díjat az üzletekben készpénzre válthatják, levonhatják a vásárlás végösszegéből, vagy akár jótékony célra is felajánlhatják. A visszaváltás előtt érdemes a REpont applikációval ellenőrizni a termékek vonalkódját.

A visszaváltás során fontos, hogy a palackokat ne nyomják össze, mivel az automaták csak a jól olvasható vonalkóddal rendelkező csomagolásokat fogadják el. Amennyiben probléma merül fel, a bolti személyzet segítségére lehet számítani. A MOHU visszaváltási pontjainak száma dinamikusan nő, június közepére már közel 3000 automatát jelentettek.