Új hulladékgyűjtési rendszer Magyarországon

Magyarországon bevezetésre került egy új, EU-kompatibilis palack-újrahasznosító rendszer, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy aktívan részt vegyenek a körforgásos gazdaságban, és hozzájáruljanak az egyutas italcsomagolások újrahasznosításához.

Az új rendszerrel 2024-ben jelentős változások jönnek a hazai hulladékgazdálkodásban, melynek célja, hogy csökkenjen a lerakókban végződő hulladék mennyisége, és növekedjen a körforgásban maradó nyersanyagok aránya. A reform egyik legfontosabb eleme az új konténerrendszer, amely betétdíj segítségével ösztönzi a vásárlókat az egyszer használatos italcsomagolások visszagyűjtésére.

Az EU előírásainak megfelelően a rendszer célja, hogy 2029-re a PET-palackok visszagyűjtési aránya elérje a 90 százalékot. A nagyobb élelmiszerüzletekben található REpontokba 0,1 és 3 liter közötti italcsomagolásokat lehet visszaváltani, ideértve a PET-palackokat, az üvegeket és az alumíniumdobozokat is, amennyiben azok a megfelelő logóval vannak ellátva. Fontos, hogy a palackokat sértetlen állapotban kell visszaadni, nem szabad őket összetaposni vagy deformálni.

Néhány gyűjtőponton a többutas csomagolások is visszaválthatók, mint például bizonyos borosüvegek, félliteres üveges sörök vagy szörpök üvegei, melyek többször is újratölthetők. Ezeknél a csomagolásoknál nincs egységes betétdíj, azt a gyártó határozza meg.

Az új rendszer csak az italcsomagolásokra vonatkozik, de a körforgásos szemlélet továbbra is fontos, így a többi hulladéktípust is szelektíven kell gyűjteni. A nem ivásra szánt termékek műanyag- és üvegcsomagolásai a színes kukákba valók, a konyhai biohulladékot pedig érdemes közösségi komposztpontokra vinni. A központosított szelektív gyűjtés a biohulladékra idén indult el, és bár egyelőre csak néhány településen érhető el, a jövőben az egész országra kiterjesztik.

A cigarettacsikkek kezelése is fontos része a hulladékgazdálkodásnak. A hagyományos cigaretta szűrői károsítják a növényeket, mivel a szűrőben lévő anyagok belemosódnak a talajba. A csikkeket nem lehet újrahasznosítani, ezért a kommunális kukákba kell helyezni őket, figyelembe véve a tűzvédelmi szabályokat is. A megfelelő hulladékgazdálkodással mindenki hozzájárulhat a környezet védelméhez és a jobb jövő építéséhez.

A cikk megjelenését a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. támogatta.

: https://aru.ac.uk/news/cigarette-butts-hamper-plant-growth-study