A visszaváltós rendszer utolsó pillanatban történt módosítása

Július 1-től változik a visszaváltós rendszer Magyarországon, amelynek értelmében bizonyos italcsomagolások esetében nem kell majd a betétdíjat megfizetni. A módosítás értelmében a luxusitaloknál, amelyek bekerülési értéke meghaladja a 25 000 forintot, nem lesz kötelező a visszaváltási díj.

Az új szabályozás szerint július 1-től minden italcsomagolásnak tartalmaznia kell a visszaváltási díjat, amennyiben az érintett a Deposit Return System (DRS) rendszerben és nem tartozik a kivételek közé. Azonban a gyártási és szállítási folyamatok miatt a polcokon még találkozhatunk olyan termékekkel, amelyek gyártása június 30-ig befejeződött és így nem tartalmazzák a betétdíjat. Idővel azonban egyre több visszaváltható palack és fém doboz kerül majd forgalomba.

A jogalkotók az utolsó pillanatban egy módosítást is eszközöltek, amelynek értelmében nem kell a DRS rendszer kötelezettségeit teljesíteni azoknál a termékeknél, amelyek bekerülési értéke eléri a 25 000 forintot, és nem sikerült üres vagy kiürült palackot regisztrációs céllal beszerezni. Falcsik István, az RSM Hungary adótanácsadó cég vám-, jövedék és termékdíj-tanácsadási üzletágvezetője szerint ez azt jelenti, hogy a luxusitalok, mint például a drágább pezsgők és borok, nem kerülnek a rendszer látókörébe.

A módosítás pontos szövege szerint azok a termékek, amelyeknél nem sikerült az üres vagy kiürült palackot regisztrációs célból beszerezni, és a palack az italterméktől sérelme nélkül nem választható el, valamint a végső fogyasztói csomagolással ellátott italtermék bekerülési értéke meghaladja a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után fizetendő visszaváltási díj ötszázszorosát, mentesülnek a visszaváltási díj alól. Ez azt jelenti, hogy a 25 ezer forintnál drágább italok esetében nem kell a plusz 50 forintos díj miatt aggódni.