Babarczy Eszter: Nem hiszek az ostoba Fidesz-szavazó mítoszában

Egy hónappal ezelőtt a Telexen kezdtem el a véleménysorozatomat, amely a reményről és annak hiányáról szól, különös tekintettel a fiatalokra. Az EP-választáson egy hirtelen feltűnt, jó svádájú fiatalember magával ragadta az ellenzéki szavazók jelentős részét, program nélkül, de határozottan a centrumba helyezkedve.

A hagyományos ellenzék Európával kampányolt, de a fiatal magyar szavazók számára nem ez a meghatározó, hanem a magyar kapitalizmushoz való viszonyuk. Az EP-választás belpolitikai szimpátiaszavazásnak tekinthető, Európa pedig távoli bürokráciaként jelenik meg az emberek számára. A magyar kapitalizmus állapota azonban égető kérdés, amelyre a pártok nem adnak választ. A baloldali csoportok a peremre szorult emberekkel foglalkoznak, de nem szólnak azokhoz a fiatalokhoz, akik a jövőjüket szeretnék elképzelni.

Az Orbán-kormány erős, politikai és gazdasági mozgástérrel rendelkező országképet fest, amely újraiparosít, de nem támaszkodik képzett emberekre. Ezzel szemben van néhány százezer fiatal, akiket senki nem képvisel, és akik úgy érzik, a kormány által pártolt kapitalizmusban nem osztanak lapot nekik.

A fiatalok között elterjedt a kapitalizmusellenesség, és nem is keresik már benne a helyüket. Pedig a magyar kapitalizmus nem meritokratikus, mert a politikai lojalitás dominál, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne az. A kapitalizmus nem feltétlenül ássa alá a szolidaritást és az állami szolgáltatásokat, és nem jelenti azt, hogy a nagy cégek manipulálhatják a piacot és az államot.

A politikai elitnek meg kellene mutatnia a problémákat és megoldási ígéreteket, de jelenleg a közéleti diskurzusban ez hiányzik, és csak az a kérdés, hogy le lehet-e váltani Orbán Viktor rendszerét. Ez elbutítja az embereket és tehetetlenségérzést kelt. Nem hiszek a forradalomban, inkább problémákat szeretnék látni megfogalmazva.

A Telexen mostantól minden héten véleménycikkek jelennek meg, amelyek eltérő álláspontokat és szokatlan gondolatokat mutatnak be. Az induló négyes: Babarczy Eszter író, eszmetörténész, Rainer-Micsinyei Nóra színész, humorista, Szél Dávid pszichológus és Vonnák Diána kulturális antropológus és író.