Az új betétdíjas rendszer hatása a vendéglátásra

A vendéglátóiparban is érezhetőek a betétdíjas italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszerének hatásai, amelyek különféle nehézségeket és áremelkedéseket okoznak a szektorban.

A vendéglátás területén még kialakulóban van a gyakorlat a betétdíjas rendszerrel kapcsolatban, ami számos kérdést és furcsa helyzetet generál. A vendégek és a vállalkozások egyaránt érzékelik a változásokat, például az italok árának emelkedését, vagy a kiszolgálással kapcsolatos eltéréseket a fogyasztási helyeken.

A nyaralási szezonban a vízparti büfékben és egyéb étkezdékben gyakran kérnek plusz 50 forintot az italok csomagolásáért, ami a fogyasztókat terheli, különösen akkor, ha a vendéglátós nem vállalja a kiürült dobozok, palackok visszavételét.

Az árazás és a visszaváltási lehetőségek közötti különbségek miatt aggódhatnak a vendégek, míg egyes helyeken az italautomatából vásárolt üdítők ára akár 100-150 forinttal is megemelkedhetett.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László szerint a vendéglátó- és szállodaiparban nem kötelező a DRS-rendszer alkalmazása, de ajánlott, és az uniós irányelv alapján kitűzött cél, a 90 százalékos visszaválthatósági arány elérése után válik majd egyértelművé a rendszer működése.

A vendéglátóhelyek nem kötelesek visszaváltó automatákat telepíteni, de piaci előnyt jelenthet, ha mégis visszaválthatóvá válnak. A MOHU mobil visszaváltó automatával felszerelt járművekkel támogathatja a rendszerhez való csatlakozást.

A visszaváltós termékek miatti áremelés egyelőre nem mindenhol jelent meg, mivel sok üzlet jelentős készleteket tárol a nem betétdíjas termékekből. A vendéglátóhelyek gyakorlatának kialakulása azokon a helyeken várható hamarabb, ahol van elegendő tárolóterület.

Kovács László hangsúlyozta, hogy a 50 forintos betétdíj nem jelent extra bevételt a vendéglátósnak, mivel az árubeszerzéskor ő is megfizeti ezt az összeget. A gyártó vagy importőr a csomagolás után fizeti meg az összeget a MOHU-nak, amit a vendéglátóhely a szabályos visszaváltás után kap vissza.

Azokban az éttermekben, ahol helyben történik a fogyasztás, és nem jellemző, hogy a vendég magával viszi az üres üvegeket, nem számolhatnak fel betétdíjat. Ha mégis megtörténik, az visszaélésnek számít.

Amennyiben a fogyasztás a szolgáltató hatókörén kívül történik, például önkiszolgáló étteremben vagy utcai büfében, akkor a vendéglátósnak jogában áll elkérni az 50 forintos betétdíjat.