Mohu palackvisszaváltós alkalmazás elindult

A Mohu cég által fejlesztett REpont alkalmazás segítségével már a bankszámlánkra is kérhetjük a betétdíjat.

Az új REpont alkalmazás, amelyet a Mohu indított el, május végén vált letölthetővé és használatba vehetővé. Az applikáció elérhető a Mohu REpont weboldaláról, az App Store-ból és a Google Play áruházból. A regisztráció kétfaktoros hitelesítést igényel, és meg kell adni a bankszámlaszámot, ahová a betétdíjakat szeretnénk utaltatni. Az alkalmazás használata során választhatjuk, hogy hozzájárulunk-e adataink marketingcélokra történő felhasználásához.

Az alkalmazás térkép funkciója megmutatja a felhasználónak a visszaváltó-automaták, az úgynevezett repontok helyzetét, és lehetőséget biztosít a vonalkódok ellenőrzésére is, hogy azokat az adott automata elfogadja-e. Emellett az app nyomon követi a visszaváltott és kifizetett egyenlegeket, és angol nyelven is használható. A REpont alkalmazást több cég, köztük a MA-Coding, az Envipco, a Tomra, a Sensoneo, az Alerant és a Raiffeisen Bank közreműködésével fejlesztették a MOHU irányítása alatt.

A felhasználók egyedi azonosítót kapnak, amelyet a visszaváltó automatánál beolvasva azonosíthatják magukat a visszaváltási folyamat során. A tranzakció után a kifizetés gomb megnyomásával a betétdíj az Azonnali Fizetési Rendszer szabályai szerint néhány másodpercen belül a megadott bankszámlára érkezik.

A Mohu szerdai közleményében kiemelte, hogy Európában egyedülálló az azonnali bankszámlára történő visszautalás lehetősége. Korábban a betétdíjat üzletben levásárolható utalványként, készpénzként vagy jótékony célra felajánlva is vissza lehetett kapni. Az utóbbi esetben az automatán kell jelezni a szándékot, és a folyamat automatikus.

Magyarországon közel 3000 automatában váltják vissza a jelöléssel ellátott műanyag palackokat, üvegeket és alumíniumdobozokat. A visszaváltási rendszer 2023 januárjában indult el, és a gyártók június 30-ig forgalmazhatnak nem visszaváltható italokat. A visszaváltható, nem újrahasználható csomagolásokon egy 50 forintos logó jelzi a visszaválthatóságot. A vásárlók eddig több mint 1 millió csomagolást váltottak vissza. Az alkalmazás egyéb hasznos funkciói között megtekinthetőek a legközelebbi REpont automaták, a térképen található pontokra kattintva ellenőrizhető az üzletek nyitvatartási ideje, címe és az automata által elfogadott italcsomagolások típusa is.