Nagy változás jön a sört és üdítőt vásárlóknak

Hétfőtől jelentős változások lépnek életbe azok számára, akik sört vagy üdítőt szeretnének vásárolni, ugyanis a lakosság már napi négyszázezer betétdíjas palackot vált vissza az új rendszer keretében. A Mohu Zrt., amely a hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerért felelős, az országot beterítette visszaváltó automatákkal, és a héten tovább növeli a kézi visszaváltó pontok számát.

A betétdíjas visszaváltási rendszer automatái és kézi visszaváltó pontjai a felfutás után napi több millió italospalackot fognak kezelni. A rendszer már az év eleje óta működik, de eddig csak részlegesen, mivel a kötelezettek haladékot kértek. Ez a haladék azonban június utolsó napján lejár.

A gyártókra és az első belföldi forgalomba hozókra vonatkozó 2024. július elsejei határidő után már nem lehet visszaváltásra alkalmatlan csomagolásban italterméket forgalmazni, kivéve néhány jogszabályban meghatározott felmentési esetet. A Mohu DRS-rendszerébe a termékek regisztrációjára és auditra 2023 októbere óta van lehetőség, és bár sokan időben elkezdték, vannak, akik csak a határidő közeledtével kezdtek hozzá. Valószínűsíthető, hogy lesznek olyanok is, akik csak a határidő után regisztrálnak.

A 450/2024. kormányrendelet tartalmazza a türelmi időt és az egyes felmentési eseteket, tehát a Mohu nem adhat további haladékot vagy felmentést. A korábbi csomagolásban lévő termékek továbbra is értékesíthetők a szavatossági időn belül, így a fogyasztók még több hónapig találkozhatnak nem betétdíjas palackokkal a polcokon, ami teljes mértékben szabályos.

Jelenleg naponta körülbelül négyszázezer palackot váltanak vissza mintegy háromezer automatán keresztül, és a héten csatlakoznak hozzájuk a kézi visszaváltó pontok is a kisebb boltokban. A társaság tervei szerint a kézi visszaváltó pontok számát szeretnék a jelenlegi ezer körüli darabszámtól a négyszeresére bővíteni.