A palack visszaváltási rendszer hivatalos indulása és egy új fejlemény

Július 1-től életbe lép a palack visszaváltási rendszer, amely minden érintett italcsomagolásra kiterjed, kivéve a luxusitalokat. Az új rendszer értelmében a gyártóknak 2024. július 1-ig kell alkalmazkodniuk, és a visszaváltási díjat tartalmazó csomagolásokat kell piacra dobniuk.

A Deposit Return System (DRS) keretében a 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermékek csomagolásainak tartalmazniuk kell a visszaváltási díjat, kivéve a tej- és tejalapú italokat, valamint azokat a termékeket, amelyekből évente maximum 5000 darab kerül forgalomba. A visszaváltási díj egységesen 50 forint lesz, kivéve az újrahasználható csomagolások esetében, ahol a gyártó határozza meg az összeget.

A visszaváltó automaták már elkezdték megjelenni a boltokban, és csak azokat a palackokat fogadják el, amelyek rendelkeznek a megfelelő vonalkóddal és nem sérültek. A visszaváltás nem érvényes a külföldről vásárolt termékekre.

A kisboltokban, ahol nincs hely az automatának, kézi visszaváltási rendszer működhet. A vásárlók háromféle módon kaphatják vissza a betétdíjat: utalványként, jótékonysági célra felajánlva, vagy a REPont applikáción keresztül bankszámlára utalva.

Az online kereskedelemben nincs kötelező visszaváltási rendszer, de egyes kereskedők, mint például a kifli.hu, saját rendszert dolgoztak ki a visszaváltás megkönnyítésére. Az utolsó pillanatban bevezetett módosítás értelmében a 25 000 forintot elérő bekerülési értékű luxusitalok esetében nem kell visszaváltási díjat fizetni.

Az automaták működéséről is érdemes tudni, hogy nem fogadják el a nem betétdíjas termékeket, azonban sok üzletben már készültek erre is megoldással, külön tárolókat helyezve ki ezek számára.