Az Arab Liga már nem tekinti terrorszervezetnek a Hezbollahot

Az Arab Liga szombaton bejelentette, hogy többé nem tartja terrorszervezetnek a Hezbollahot, ami jelentős változást jelent a korábbi álláspontjukhoz képest. Hosszam Zaki, az Arab Liga főtitkár-helyettese az egyiptomi Al-Qahera News hírcsatornán keresztül közölte a döntést. Zaki elmondása szerint a Liga tagállamai egyetértésre jutottak abban, hogy a Hezbollahot már nem lehet terrorszervezetként kezelni.

A Hezbollahot az Arab Liga eredetileg 2016-ban sorolta terrorszervezetek közé, de Zaki hangsúlyozta, hogy az Arab Liga "nem vezet terrorista listákat, és nem törekszik arra, hogy szervezeteket ilyen módon jelöljön meg". A döntés időzítése figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban nőtt a feszültség Izrael és Libanon között.

Joáv Gallant, Izrael védelmi minisztere pénteken utalt arra, hogy bár a Hezbollahhal való diplomáciai megegyezést részesítené előnyben, Izrael felkészült egy esetleges libanoni támadásra. Becalel Szmotrics, Izrael szélsőjobboldali pénzügyminisztere vasárnap figyelmeztetett, hogy Irán célja Izrael elpusztítása, és sürgette az azonnali lépések megtételét, beleértve egy gyors háborút is a Hezbollah ellen.