Sátoraljaújhelyi wellness szálloda épül állami támogatással

Sátoraljaújhely Várhegyén egy 50 szobás, négycsillagos wellness szállodát épít a Rákóczi Szövetség állami támogatásból. A szervezet, amely a Kárpát-medencei magyarok oktatását és kulturális életét támogatja, 2019 óta üzemelteti a helyszínen a Rákóczi Tábort. A táborhoz korábban egy sportcsarnokot és egy "kultúrcsűrt" is építettek, most pedig az új szálloda alapkövét helyezték el.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én, a Rákóczi Táborban tartott ünnepségen hangsúlyozta, hogy a nemzethez tartozás fontosabb kötelék, mint az államhoz tartozás. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországnak olyan országnak kell lennie, amelyre minden magyar számíthat, és ahol minden magyar hazatérhet. Gulyás a kárpátaljai magyarok nehéz helyzetére is felhívta a figyelmet.

A Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor, a főépítész Csíki Barna, a sátoraljaújhelyi polgármester, Szamosvölgyi Péter, valamint az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt részvételével történt meg az alapkőletétel.

A szálloda kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást a Hunép Zrt. nyerte el 3,8 milliárd forintos ajánlattal. A Peka Bau és a Merkbau is pályázott, de a Weinberg ’93 Kft. ajánlatát nem értékelték, az EB Hungary Invest Kft. pedig lekéste a határidőt.

Az épület tervei szerint 2650 négyzetméter alapterületű lesz, 50 vendégszobát, lakosztályokat, wellness részleget, masszázs és sószobát foglal magában. Az épület három részből és öt szintből áll majd, és a Natura 2000 terület részeként a biológiai sokféleség megóvását is szolgálja.

A szálloda tervezője, Sugár Péter építész szerint az épület úgy fog kinézni, mintha a hegy része lenne, egy sziklaoromként jelenik majd meg.

Csáky Csongor elnök a szálloda építésének céljáról szólva azt emelte ki, hogy a létesítmény hosszú évtizedekig fogja szolgálni a régiót, a várost, a helyi turizmust, és a Rákóczi Szövetség ügyét, mint egy "aranytojást tojó tyúk".

A Rákóczi Szövetség 1989-ben alakult, és célja a Kárpát-medencei magyarság támogatása. A szervezet a sátoraljaújhelyi területet 2019-ben vásárolta meg állami támogatással, és azóta különböző programokat és táborokat szervez ott. A kormány évente milliárdos összegekkel támogatja a szövetséget.

A Rákóczi Szövetség által létrehozott Várhegy Üdülő Vendéglátó Kft. a tábor felújítását, a kultúrcsűr, a sportcsarnok és a négycsillagos szálloda kivitelezését bonyolította, és a kezdeti veszteséges évek után 2022-ben és 2023-ban nyereséget termelt.