A világ legpontosabb órája új rekordot állított fel

Az atomórák mikrohullámok helyett a látható fény alkalmazásával értek el újabb mérföldkövet a pontos időmérés terén, amelynek köszönhetően egy óra akár 30 milliárd év alatt is csak egy másodpercet tévedhet.

Az atomórák a másodperc hosszának meghatározásához hagyományosan mikrohullámokat használnak, azonban a látható fény magasabb frekvenciájának köszönhetően az optikai atomórák még pontosabb mérést tesznek lehetővé. Az Interesting Engineering szerint ezek az órák akár 30 milliárd évenként is csak egy másodpercet veszíthetnek.

A JILA Intézet kutatói a Physical Review Letters folyóiratban megjelent tanulmányukban egy új módszert mutattak be, amelyben fényhálót, más néven optikai rácsot alkalmaznak több tízezer atom egyidejű mérésére. Ez az eljárás rendkívül precíz, képes a másodperc törtrészének mérésére is.

A kutatás során kiderült, hogy az óra érzékenysége olyan mértékű, hogy képes érzékelni a gravitáció hatását szubmilliméteres skálán, amit Albert Einstein relativitáselmélete is előre jelez. Ez a pontosság különösen hasznos lehet az űrkutatásban, például a Marson történő szonda leszállásoknál, ahol a jelenlegi GPS-eknél sokkal pontosabb időmérésre van szükség. A hvg szerint az új atomóra pontossága így jelentős előrelépést jelenthet az űrkutatás területén.