Traffipax funkció a matricaellenőrző-kapuknál?

Vas megyében "Közúti ellenőrzés" táblák jelentek meg néhány matricaellenőrző kapu előtt, ami felvetette a kérdést, hogy vajon sebességmérést is végeznek-e ezeken a pontokon. A 112 Press tisztázta a helyzetet.

Vas megyében két helyszínen, ahol már évek óta működnek matricaellenőrző kapuk, új "Közúti ellenőrzés" táblákat helyeztek ki. Az érintett helyszínek a 87-es főút Kőszeg melletti szakasza, valamint a 89-es főút, Torony község közelében található része.

A 112 Press szerint a táblák olyan helyekre kerültek, ahol a járművek tengelysúlyát, tengelycsoportját és össztömegét mérő aszfaltba épített hurok található. Ezeket az adatokat a kapu által rögzített egyéb információkhoz (rendszám, hosszúság) rendelik hozzá, és az adatfeldolgozást általában harmadik fél végzi.

A 112 Press információi alapján tehát a gyorshajtásért nem kell büntetéstől tartani ezeken a pontokon, más hiányosságokért vagy túlsúlyért viszont továbbra is érvényesek a korábbi szabályok.

A cikkben megjegyzik, hogy a VÉDA kapuk esetében, ha közúti ellenőrzést végeznek, akkor a "Közúti ellenőrzés" tábla alá a KRESZ előírásai szerint kamera ikont is ki kell helyezni kiegészítő táblaként.