Büntetett előéletűek és vendégmunkások is katonák lehetnek a honvédségnél

A Magyar Honvédség kapuit megnyitják azok számára, akik megfelelnek az állományba vételi kritériumoknak és kellő elhivatottsággal rendelkeznek a magyar honvédelem iránt, beleértve azokat is, akik büntetett előéletűek, valamint a nem magyar állampolgárok is, amennyiben rendelkeznek magyar nyelvtudással és a szabad mozgás, tartózkodás jogával.

Július elsején lépett hatályba egy kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy büntetett előéletű személyek és börtönviseltek is beléphessenek a Magyar Honvédség soraiba, amennyiben a honvédelmi miniszter úgy ítéli meg, hogy a múltbéli bűncselekmények nem veszélyeztetik a honvédelmi szervezet iránti közbizalmat. A hvg.hu és a Szabad Európa hozta nyilvánosságra ezt az információt, valamint a 24.hu is beszámolt róla.

A Mi Hazánk parlamenti képviselője, Novák Előd kérdéseket intézett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez, többek között arra vonatkozóan, hogy miért lehetséges nem magyar állampolgárok számára is a Honvédség tagjává válni, és miért lehet büntetett előéletűeket is felvenni békeidőszakban. Novák szerint ez rontja a honvéd hivatás megbecsülését és nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A miniszter helyett azonban Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára válaszolt, aki a Rogán tárcája által kitalált propagandaszöveggel indított, hangsúlyozva a kellő elhivatottság fontosságát.

Vargha Tamás válaszában kiemelte, hogy a Magyar Honvédség elsődleges feladata és kötelessége a hazánk és a magyar emberek biztonságának garantálása, ehhez pedig egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő szükséges. Ezen kívül utalást tett arra is, hogy a kormányrendelet lehetőséget teremt arra, hogy az országgyűlési és önkormányzati képviselők önkéntes tartalékos szolgálati viszonyt létesíthessenek.

Novák Előd további aggályait is megfogalmazta, például azzal kapcsolatban, hogy a honvédek megbecsüléséhez hozzátartozna az is, hogy jogállásukat legmagasabb, törvényi szinten rendezzék, és méltatlannak tartja, hogy a törvény helyébe lépő kormányrendelet alapján kiszámíthatatlanná válik a honvédek javadalmazása. Emellett kérdéseket tett fel a kötelező oltásokkal és azok következményeivel kapcsolatban is, például arra vonatkozán, hogy milyen büntetés vár azokra, akik nem hajlandók beoltatni magukat, és milyen támogatásra számíthat a katona vagy a családja oltáskárosodás esetén.

A rendelet szerint a feljebbvaló egyedi mérlegelésére bízták, felvesznek-e börtönviselt vagy büntetett előéletű személyt, miközben előírja, hogy a honvéd a szolgálatteljesítése után sem tanúsíthat olyan magatartást, amely ellentétes a szolgálattal kapcsolatos erkölcsi elvárásoknak, sérti a honvéd etika szabályait. A rendelet nem ír elő állampolgárságot, csak annyit, hogy a külföldi jelentkezőnek legyen magyar nyelvismerete, rendelkezzen a szabad mozgás, tartózkodás jogával, huzamos tartózkodási jogosultsággal és feleljen meg a honvédelmi miniszter által meghatározott egyéb feltételeknek.