A Tisza Párt közelít a Fideszhez

Az IDEA Intézet közvélemény-kutatása alapján a Tisza Párt egyre közelebb kerül a Fideszhez, a különbség már kevesebb, mint 10 százalék.

Az IDEA Intézet 2024. június 19. és június 27. között végzett felmérése szerint, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, négy párt lépné át az 5 százalékos parlamenti küszöböt: a kormánypártok, Magyar Péter vezette Tisza Párt, a Demokratikus Koalíció (DK), és a Mi Hazánk. A választásra jogosultak 66 százaléka menne el szavazni ebben az időszakban.

A Fidesz-KDNP támogatottsága az év eleje óta stabilizálódott, a korábbi csökkenő tendencia megállt, sőt, enyhe növekedést mutatott. Júniusban a teljes népesség 30 százaléka, míg a biztos szavazók 41 százaléka támogatta volna őket. Ezzel szemben a Tisza Párt támogatottsága a teljes népesség körében 23 százalékra, a biztos szavazók között pedig 32 százalékra nőtt.

A Závecz kutatása májusban még 15 százalékpontos különbséget mutatott a kormánypárt és a Tisza Párt között. Gyurcsány Ferenc DK-ja a teljes népesség 7 százalékának, a biztos szavazók 8 százalékának támogatását élvezte, míg a Mi Hazánk hasonlóan népszerű volt, 5, illetve 6 százalékos támogatottsággal.

Az elmúlt évtizedekben nem volt példa arra, hogy négy olyan párt is helyet kapjon a magyar parlamentben, amelyek támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalék alatt van. A Jobbik és az MSZP a biztos szavazók körében még megüti ezt a szintet, de a Párbeszéd és az LMP támogatottsága még a biztos szavazók között is 1 százalék alatt maradt 2024 júniusában.

Az IDEA Intézet adatait online kitölthető kérdőív segítségével vette fel, és a vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és közösségioldal-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője, a friss eredményekre reagálva közösségi médiában közzétett posztjában kiemelte, hogy pártja "világraszóló eredményt" ért el, annak ellenére, hogy "érdemi költés és helyi jelöltek nélkül, párt szervezet és média hiányában" kellett megküzdeniük a 36 éves állampárt által bevetett "propaganda, 20 milliárdos kampányköltés, titkosszolgálat, Kubatov-lista, háborús uszítás" ellen. Hozzátette, hogy "van mire szerénynek lenni, de a munka java csak most kezdődik".