Rossi marad a magyar válogatott élén

Hat nappal egy németországi sajtótájékoztató után, ahol Marco Rossi kifejtette, hogy nem élvezte az Európa-bajnokságot, az MLSZ és a kapitány megerősítette, hogy Rossi a válogatott élén marad. Csányi Sándor kijelentette, hogy a következő feladatok, a Nemzetek Ligája őszi küzdelmei és a vb-selejtezők során is Marco Rossi irányítja majd a csapatot az MLSZ és az elnökség támogatásával.

A Nemzetek Ligája sorozat szeptember hetedikén kezdődik, ahol a magyar válogatott Németországgal mérkőzik meg Düsseldorfban, majd három nap múlva Bosznia érkezik a Puskás Arénába. A csoportban az Eb-negyeddöntős Hollandia is helyet kapott. A német csapat az Európa-bajnokságon pénteken a spanyolokkal játszik, és az NL-ben való szereplésük a pénteki eredménytől függően változhat.

A magyar válogatott számára jelentős a tét a Nemzetek Ligájában, hiszen az A-divízióban szerepel, és ha nem sikerül a selejtezőcsoportból kijutni a világbajnokságra, akkor az NL-ből négy nemzet kap még egy esélyt a pótvizsgára. Korábban csak két csapat csatlakozhatott így, most négyen.

A világbajnoki selejtezők sorsolását decemberben tartják, ahol az 54 európai országot a világranglistás helyezések alapján osztják be csoportokba. A tizenkét csoport első helyezettjei automatikusan kijutnak a világbajnokságra, a második helyezettekhez pedig az NL-sorozat legjobban rangsorolt négy csapata csatlakozik. Magyarország az A-divízióban, ha megelőzi Boszniát, már a rájátszásban is részt vehet, ha egyenes ágon nem jut ki. A playoffban a tizenhat csapatot négy négyes csoportra osztják, és az egymeccses elődöntők, valamint döntők győztesei jutnak ki a világbajnokságra.

A jelenlegi helyezések szerint a magyar válogatott a második kalapból várhatja a vb-sorsolást, ahol olyan csapatokkal kerülhet egy csoportba, mint Törökország, Szerbia vagy Románia. A harmadik kalapból például Grúzia, Szlovénia vagy Albánia kerülhet az ellenfelek közé, míg a negyedikből Feröer vagy Koszovó is lehet rivális.

A világbajnoki selejtezők 2025 márciusában kezdődnek és novemberig tartanak, a 16 csapatos playoff pedig 2026 márciusában kerül megrendezésre, ahol kiemelten fontos lesz, hogy ki játszhat hazai pályán.