Adórendszer átalakításával ösztönöznék a német gazdasági növekedést

A Bundesbank elnöke, Joachim Nagel adócsökkentést, a bürokratikus terhek mérséklését és az állami támogatások csökkentését javasol a német gazdaság fellendítése érdekében.

Joachim Nagel, a Német Központi Bank elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy sürgős intézkedéseket tegyen a befektetési vonzerő növelése érdekében. Nagel szerint Németország, Európa legnagyobb gazdasága, lemaradásban van a növekedés terén más országokhoz képest, és jelentős kihívásokkal néz szembe, különösen a megújuló energiaforrások terén. Egy frankfurti konferencián elmondott beszédében hivatkozott a KfW fejlesztési bank tanulmányára, amely szerint Németországnak jelentős beruházásokra van szüksége az éghajlat-semlegesség eléréséhez, miközben a vállalati beruházások csökkenő tendenciát mutatnak.

Nagel több strukturális problémát is azonosított, amelyek elriaszthatják a befektetőket, többek között a magas bér- és energiaköltségeket, a szakképzett munkaerő hiányát, a szabályozási bizonytalanságot és a magas adóterheket. Javaslatai között szerepel a szén-dioxid-adó emelése, az adók, különösen a társasági adókulcsok csökkentése, valamint a bürokratikus terhek csökkentése, különösen a megújuló energiás termelők engedélyeztetési folyamatánál.

A szakképzett munkaerő hiányának kezelésére Nagel a munkaerő-kínálat növelését javasolja, kihasználva a rejtett tartalékot, azokat az embereket, akik dolgozni szeretnének, de különböző okok miatt nem tudnak. Ugyanakkor óva intett a kormányt a túlzott pénzügyi ösztönzőktől, mint például a chipgyártóknak felajánlott milliárdos támogatásoktól, amelyek késleltethetik a beruházásokat.

A német gazdaság az év első negyedévében 0,2%-os növekedést mutatott, és a közgazdászok a fogyasztói kiadások emelkedését várják a bérek növekedése és az infláció lassulása miatt. Az IMD egyetem tanulmánya szerint azonban Németország a nemzetközi versenyképesség terén visszaesett, és két helyet rontva a 24. helyre került. Nagel hangsúlyozza, hogy a hosszú távú gazdasági növekedés érdekében Németországnak sürgősen kezelnie kell strukturális problémáit és javítania kell a befektetők számára kínált vonzerőt.