Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségei csökkentek

Az önkéntes nyugdíjpénztárak működési költségei csökkentek a tavalyi évben, ami a vagyon növekedésének és a tagdíjbefizetések sávos díjazásának köszönhető, így továbbra is versenyképes nyugdíjmegtakarítási megoldást kínálnak – állapítja meg az MNB.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak klasszikus díjterhelési mutatója 2023-ban 0,69 százalékra mérséklődött az előző évi 0,72 százalékról. A működési költségek aránya a tagdíjakból 0,31 százalékról 0,27 százalékra csökkent, ami a vagyon 21 százalékos növekedésével magyarázható. A befektetési költségek csak minimálisan emelkedtek, 0,42 százalékra az előző évi 0,41 százalékról, annak ellenére, hogy a vagyonkezelők sikerdíjat kaptak a kiemelkedő hozameredmények után.

A korrigált díjterhelési mutató, amely a vagyonhatást kiszűrve és egy átlagos, 30 éves felhalmozási időszakot feltételezve számítja a költségeket, változatlanul 0,73 százalék maradt. Itt is csökkent a működési költségek része, 0,32 százalékról 0,31 százalékra, míg a befektetési költségek enyhén, 0,41 százalékról 0,42 százalékra nőttek.

A 30 éves pénztári teljes költségmutató (TKMNYP) 2023-ban 0,9 százalékra csökkent a 2022. évi 0,94 százalékról, ami azt jelzi, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje hosszú távon is 1 százalék alatt maradhat. Ez a mutató előretekintő módon modellezi a pénztártagok hosszútávú jövőbeni megtakarításait, és összehasonlítható az élet- és nyugdíjbiztosítási teljes költségmutatókkal (TKM-ekkel), amelyeket a pénztárak honlapjain és az MNB honlapján is közzétesznek.

A fogyasztók így a különböző előtakarékossági formák között nem csak a hozamadatok, hanem a megtakarítást terhelő költségek alapján is választhatnak, ami fontos szempont lehet a nyugdíjcélú öngondoskodási termékek kiválasztásánál.