Új szereplő a magyar tőzsdén: a VERTIKAL Group tervei

A VERTIKAL Group Nyrt. jelentős terveket szövöget a környezettechnológia és a gyártás terén, miközben a hulladékgazdálkodás teljes vertikumát is lefedi. A cégcsoport az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, beleértve a tőzsdére lépést és egy jelentős üzem- és technológiai fejlesztést.

A VERTIKAL Group tevékenysége a hulladékgazdálkodás teljes spektrumát öleli fel, a hulladékgyűjtéstől kezdve a szállításon át a feldolgozásig, valamint a hulladékkezelési végpontok és lerakók üzemeltetéséig. A cégcsoport a műanyagiparban is jelentős szereplőként van jelen. Az elmúlt egy-másfél év során a VERTIKAL Group bekapcsolódott a MOHU új hulladékgazdálkodási rendszerébe, részvényeik kereskedése elindult a BÉT Xtenden, és egy 2,5 milliárd forintos üzem- és technológiai fejlesztést is átadtak.

A VERTIKAL története 1970-re nyúlik vissza, és a cégcsoport a modern műanyagipari és környezetgazdálkodási technológiákat ötvözi a hulladékgazdálkodás és a településüzemeltetés hagyományos tapasztalataival. Az elmúlt 10 év során a gyártói lábat is elindították, és a műanyaggyártás különböző moduljait, mint a vákuumformázást, granulálást, regranulálást, fröccsöntést és flakonfúvást is elsajátították.

A magyarországi hulladékgazdálkodásban új fejezet nyílt a MOHU belépésével, amelynek köszönhetően a hulladékgazdálkodás piaci és közszolgáltató gazdasági szereplőkkel, gazdasági motivációk alapján is működhet. A VERTIKAL Group a tőzsdei jelenlétet választotta, hogy a komplex tevékenységét a kis- és nagybefektetők számára is vonzóvá tegye.

A cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre lépett, és a részvények kereskedése is megkezdődött. A következő lépések között szerepel a Standard kategóriába való átlépés. A tőkeemeléssel bevont összeget infrastruktúra-fejlesztésre és banki finanszírozás optimalizálására fordítják, és további részvénykibocsátást is terveznek.

A társaság nettó árbevétele 2023-ban közel 70 százalékkal növekedett, amelynek hátterében a MOHU belépése és a tevékenységek centralizálása áll. A VERTIKAL egy 2,5 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, amely a Széchenyi Terv Plusz program keretében, a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával jött létre. A beruházás során infrastruktúra-fejlesztés, gyártócsarnok-átalakítás, funkcióváltás, logisztikai terek fejlesztése és kapacitásbővítés valósult meg.

Az újrahasznosító gépsor telepítésével a begyűjtött hulladékot képesek ledarálni, mosni, regranulálni, így előállítva az alapanyagot, amely a gyártósoron azonnal felhasználható. A hulladékgyűjtő edények esetében a jogszabály maximum 30 százalék újrahasznosított anyag beépítését teszi lehetővé, amit a cégcsoport biztosítani tud.

A VERTIKAL Group a koncessziós feladatokat és a koncesszión kívüli tevékenységeket is ellátja, a koncesszión kívüli tevékenységből származó árbevételük körülbelül 20 százalékot tesz ki. Középtávon a cégcsoport célja, hogy a hulladékgazdálkodási árbevételét az ipari tevékenységének mutatói is elérjék, majd a gyártással együtt dominálják a tevékenységét.

A cikk megjelenését a VERTIKAL Group támogatta.