UniCredit perre megy az EKB-val az oroszországi kivonulás ügyében

Az UniCredit bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz az Európai Központi Bank (EKB) ellen, mivel nem ért egyet azzal, hogy az EKB kötelezheti őket az oroszországi piacról való kivonulásra. Az olasz bank az Európai Unió Törvényszékéhez fordul, hogy felülvizsgálják az EKB döntését, amely szerint csökkenteniük kell oroszországi kitettségüket.

Az UniCredit, mely jelentős üzleti érdekeltségekkel rendelkezik Oroszországban, tisztázást kér arról, hogy az EKB döntése összhangban áll-e a jelenlegi jogi keretekkel. Az elmúlt hetekben az EKB levelet küldött azoknak az európai hitelezőknek, amelyek jelentős oroszországi kitettséggel rendelkeznek, és világos ütemtervet követelt tőlük az orosz piacról való kilépéshez.

Az UniCredit hangsúlyozta, hogy egyetértenek az EKB-val abban, hogy fontos csökkenteniük oroszországi jelenlétüket, de aggályaik vannak azokkal a feltételekkel kapcsolatban, amelyek mellett ennek a csökkentésnek meg kell történnie. A bank szerint ezek a feltételek túlmutatnak a jelenlegi jogi kereteken.

Az UniCredit, amely az osztrák Raiffeisen Bank International után a második legnagyobb oroszországi kitettséggel rendelkező európai hitelező, az EKB határozatának ideiglenes felfüggesztését is kérte, amíg a kérelem tárgyalása folyamatban van. A bank részvényeinek árfolyama a nyitás előtti kereskedésben 4,6%-os emelkedést mutatott.