Itt a kijózanító adat: miért ilyen drága a magyar benzin?

Megállíthatatlanul emelkedik a benzin ára a hazai kutakon, már jócskán a 600 forintos literenkénti árszint felett járunk, és a kormány ismét napirendre tűzte az üzemanyagárak kérdését. De mi állhat a háttérben, és vajon a jövőben elérjük-e a 650 forintos benzinárat?

A benzinár június 20-án lépte át a lélektanilag fontos 600 forintos szintet, és az emelkedés azóta is töretlen: a június 12-i lokális minimum óta 28 forinttal nőtt az ár (+4,7%). A kormányzati kommunikáció szerint a hazai árak ismét a szomszédos országok átlaga felett vannak, ezért került ismét napirendre a téma. Nagy Márton szerint a hazai benzinkutaknak az áraikat a szomszédos országok szintjén kell tartaniuk.

Az olajár-emelkedés, a közel-keleti konfliktus eszkalálódása és bizonyos kínálati bizonytalanságok, mint például a hurrikánszezon az USA-ban vagy finomítói leállások, jelentősen megugratták a Brent árát. Emellett a gyenge forint is hozzájárulhat a magasabb magyar benzinárhoz, hiszen a forint a mögöttünk álló hónapban 2,3 százalékot gyengült a dollárral szemben, míg a szomszédos országok devizái átlagosan csak 1 százalékot. A túl magas adóterhek tézise nem tűnik indokoltnak, hiszen mindössze 0,3 százalékkal magasabb a hazai benzint terhelő kormányzati elvonás mértéke, mint a szomszédos országok átlagában.

Az Európai Bizottság adatai szerint a hazai benzin ára 3 forinttal magasabb az átlagnál, míg a dízelnél 7 forinttal. A térképen is látható, hogy hol olcsóbb, és hol drágább a benzin a környező országokban, mint Magyarországon. Összességében nem mondható ki, hogy az elmúlt hetek meredek áremelkedése nagyobb terhet rótt volna a hazai autósokra, mint a szomszédos országokban.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint azonban a módszertanban vannak kivetnivalók, mivel az egyes országok árképzése nem feltétlenül hasonlítható össze. Például a horvát és a szlovén piacon ritkábban történik az árképzés, mint Magyarországon. A jövedéki adótartalom július 1-től megemelkedett Romániában és Horvátországban is, ami a következő heti statisztikákban fog megjelenni.

A jövőbeli kilátásokat illetően, ha a piaci folyamatokat vesszük alapul, nem várható jelentős drágulás a következő hetekben. A Brent ára 80–85 dolláros tartományban maradhat, így csak pár forintos elmozdulásra lehet számítani. Azonban a geopolitikai feszültségek bármikor felülírhatják a várakozásokat.