Az elektromos autók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket

Sokan csalódottak az elektromos autókban, és visszatérnének a hagyományos belső égésű motoros járművekhez – derül ki a McKinsey legfrissebb felméréséből.

A McKinsey tanácsadó cég felmérése szerint Németországban az elektromos autó tulajdonosok negyede, az Egyesült Államokban pedig közel a felük szeretne visszatérni a belső égésű motoros járművekhez. Norvégiában és Japánban kevésbé érzik ezt így, míg Ausztráliában majdnem minden második válaszadó szeretne visszaváltani.

Az elektromos autóktól való elfordulás fő okai között szerepelnek a magas vásárlási és üzemeltetési költségek, a wallbox hiánya otthoni töltéshez, valamint a töltési szorongás.

Az elektromos autók hatótávolsága is problémát jelent. A válaszadók átlagosan 469 kilométeres hatótávolságot tartanak ideálisnak, ami jelenleg csak néhány drágább modell esetében érhető el a mindennapi használat során. Az autók átlagos napi használata azonban jelentősen elmarad ettől az értéktől.

A McKinsey tanulmánya szerint a válaszadók 21 százaléka soha nem vásárolna elektromos autót, ami összecseng a DAT jelentésével, amely szintén szkepticizmust mutatott ki a belső égésű motoros autókat preferálók körében.

A jelentés szerint azonban a szkepticizmus mértéke csökkenőben van, és egyre többen fontolgatják a plug-in hibrid vagy teljesen elektromos meghajtású autók vásárlását a következő alkalommal. A McKinsey felmérésében évente 30 000 ember vesz részt világszerte, és a legutóbbi felmérést 2024 februárjában végezték.