Romániai gázkapacitás bővítése: sikertelen aukció Magyarország számára

Magyarország nem jut több gázhoz Románia felől, miután a csanádpalotai határkeresztező ponton meghirdetett kapacitásaukciók iránti kereskedői érdeklődés elmaradt az elvárt szinttől. Az FGSZ és a Transgaz közös közleménye szerint a kapacitásaukciókat lezárták és törölték, mivel a gazdasági vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak.

A közleményből kiderül, hogy a bővített kapacitások iránti piaci igény feltárását célzó aukciókon csak az 1-es bővített kapacitásszintre érkeztek kötelező érvényű ajánlatok, de ezek mértéke jelentősen elmaradt a meghirdetett kapacitástól. Az igényelt mennyiség csupán 70.550 kWh/h volt a rendelkezésre álló 4.334.308 kWh/h-val szemben.

A 2-es és 3-as bővített kapacitás szintekre nem érkezett egyetlen kötelező érvényű ajánlat sem, így ezek a szintek is negatív gazdasági vizsgálati eredménnyel zárultak.

A sikertelen aukció következtében nem növekszik a Románia felőli szállítási kapacitás, például a tervezett Neptun Deep gázmező irányából. Ez a fejlemény jelentős hatással van Magyarország földgáz diverzifikációs törekvéseire.