Júliustól csökkenhet a családok bevétele, ha leérettségizett a gyermek

A családoknak fel kell készülniük arra, hogy júliustól csökkenhet a bevételeik, ha a gyermek befejezte a középiskolát és továbbtanul, mivel ebben az esetben nem jár többé a családi pótlék.

A családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára, vagyis a 16. életév betöltéséig jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb a 20. életév betöltéséig, speciális esetben 23 éves korig. Az érettségi után azonban csak a tanév végéig, tehát június végéig folyósítják a támogatást.

Az egyetemisták szülei azonban nem maradnak teljesen támogatás nélkül. Habár közvetlenül az egyetemista gyermek után nem jár családi pótlék, a felsőoktatási intézményben tanuló gyermek az eltartottak számába beleszámít a családi pótléknál és a családi adókedvezménynél is. Ha a családban van másik, kisebb gyermek, akinek még jár a családi pótlék, a szülők kérvényezhetik, hogy az egyetemista gyermeket is vegyék figyelembe a számításoknál, ami magasabb összegű támogatást eredményezhet. Ezt a kérvényezést azonban csak az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet megtenni, és két hónapra visszamenőlegesen.

A családi adókedvezményt is addig lehet igénybe venni, amíg a családi pótlék jár. Ha a gyermek szakképzésben vesz részt, akkor 20 éves korig, a tanév végéig még jár a támogatás, és az adókedvezmény számításánál is ugyanúgy beleszámít, mint korábban. Azonban ha a gyermek elmúlt 20 éves, vagy egyetemre, főiskolára megy tovább, akkor júliustól már nem jár utána a családi adókedvezmény sem, de az eltartottak számába továbbra is beleszámít, így a fiatalabb testvér(ek) után magasabb összegű kedvezmény vehető igénybe.

Az Azénpénzem.hu portál példákkal is szolgál arra, hogy milyen mértékben csökkenhet a családok bevétele attól függően, hogy a leérettségizett gyermek továbbtanul-e vagy munkába áll. Fontos megjegyezni, hogy ha a továbbtanuló diák dolgozik és a keresete meghaladja a minimálbért három egymást követő hónapban, akkor már nem minősül eltartottnak, és ezt jelenteni kell az államkincstár felé, mivel ebben az esetben a két juttatásnál már nem vehető figyelembe.