800 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vidéki cukrászdák

Országszerte közel nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást eszközbeszerzésre és fejlesztésre július 2-től augusztus 1-ig. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által közölt információk szerint a támogatási lehetőség a turisztikai szektor második ütemű konstrukciójának részeként érhető el, melynek összértéke 13 milliárd forint.

A program célja, hogy a vidéki szolgáltatók ne kerüljenek hátrányba, különösen a koronavírus-járvány óta, amelynek hatására csökkent a cukrászdák száma az országban. A csúcspontot 2020-ban érték el, amikor 4037 cukrászda működött, míg tavaly már csak 3817.

Az első szakaszban 1600 egész évben nyitva tartó, vidéki étterem nyújtotta be pályázatát, melyek közül 93 százalék eszközbeszerzésre, 7 százalék pedig energiahatékonyság növelésére igényelte a támogatást. A cukrászdák támogatása után a nyár folyamán a zenés-táncos szórakozóhelyek és az alkalmi vendéglátó üzletek, ősszel pedig a kávézók, büfék, italüzletek és bárok következnek.

A vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése című program második szakaszában korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre, valamint a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, vagy készletek beszerzésére lehet támogatást igényelni. Sőt, a támogatásokat akár egy nagyobb beruházáshoz is felhasználhatják az érintett vállalkozások.

A jelentkezést a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszeréből indíthatják a pályázók, amelyben az NTAK ügyfélszolgálat is segíti őket. A felhívás a kisfaludyprogram.hu-n érhető el.