A magyar újautópiac fellendülése 2024-ben

2024-ben jelentős növekedést mutatott a magyar újautópiac, az első hat hónapban több mint 20 százalékkal több új személyautót regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában.

Az idei év első felében a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) adatai szerint összesen 63 331 új autót helyeztek forgalomba, ami jelentős, mintegy 7000 darabos növekedést jelent a 2023-ban regisztrált 56 594 autóhoz képest. A növekedés január kivételével minden hónapban érzékelhető volt, a legnagyobb mértékű, 23,87%-os emelkedést pedig júniusban regisztrálták.

A piaci trendeket tekintve a SUV-ok iránti kereslet továbbra is erős, Európához hasonlóan Magyarországon is ezek a modellek a legkeresettebbek. A regisztrált új autók több mint negyedét a B-SUV kategória adja, míg a C-SUV és a C-Alsó-közép kategóriák követik őket a népszerűségi listán. Összességében a különböző SUV szegmensek több mint felét teszik ki a regisztrált új autóknak.

Az elektromos autók piaca is dinamikusan bővül, az első félévben 59,6%-kal több elektromos autót regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában. Ennek hátterében az új elektromos autókra vonatkozó támogatások és a piacra kerülő új modellek állhatnak. Mindazonáltal az új autók között az elektromosok aránya még mindig viszonylag alacsony, mindössze 7,4%-ot tesznek ki, ami nemzetközi összehasonlításban még mindig szerény számnak tekinthető.

A használt autók piacán csak csekély, fél százalékos növekedést tapasztaltak, ami kiemelkedően pozitívum, hiszen ez azt jelenti, hogy 2024 első felében több új autót regisztráltak, mint használtat. Ez különösen fontos a magyar gépjárműpark szempontjából, mivel az átlagos magyar autó közel 16 éves, így az új autók piacának bővülése hozzájárulhat a gépjárműállomány megújulásához.

A kis haszongépjárművek regisztrációjának száma is nőtt az első félévben az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában összesen 13 316 kis haszongépjárművet regisztráltak, szemben a 2023-ban regisztrált 10 596 darabbal.

Minimális, 2 százalékos növekedést mutat 2024 első félévében a nagy haszonjárművek regisztrációja, ami összesen 3040 járművet jelent. Az egyesület szerint a szerény növekedés azt jelzi, hogy bár a gazdasági körülmények, és a kereslet stabilizálódott, de jelentős fellendülés ezen a területen még nem következett be.

Az autóbuszok regisztrációja csökkenést mutatott, 64,9 százalékkal kevesebb új buszt helyeztek forgalomba, mint az előző év azonos időszakában. Mindössze 222 új buszt regisztráltak, ami aggodalomra ad okot, tekintettel a magyar autóbuszállomány öregedésére.

Visszaesett a közúti pótkocsik regisztrációja is, 26 százalékkal kevesebb új pótkocsit helyeztek forgalomba, összesen 1479 darabot. Ez a csökkenés arra utalhat, hogy a szállítmányozási és logisztikai ágazatban jelenleg bizonytalanság, vagy csökkenő kereslet tapasztalható.

A motorkerékpárok piaca hosszú ideje pozitív trendeket mutat, az első félévben 4171 motorkerékpárt regisztráltak, ami 11,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az egyesület továbbra is szükségesnek látja a robogók azonosításának megoldását regisztrációval vagy KGFB plakettel.