Akár már a jövő héten jelentős árcsökkenés következhet a hazai benzinkutakon – jósolja a növekedés.hu. Mint írják, a hét folyamán mindkét fő olajtípus, a WTI és a Brent egyaránt november óta a legnagyobb heti áresését produkálta.

  • Az amerikai WTI 79-ről 72 dollárra,
  • a nálunk a benzinár szempontjából meghatározó Brent 84-ről 77 dollárra csökkent.
Az árak ezzel visszatértek a január közepi szintre, vagyis az azután bekövetkezett emelkedést adja most vissza a piac – magyarázza a gazdasági portál, amely szerint a csökkenés annak ellenére következett be, hogy az elmúlt időszakban számos negatív tényező hatott az olaj világpiaci árára, mint például a húszik támadásai a Vörös-tengeren, valamint Irán rakétacsapásai.

A lap szerint a történtek arra utalnak, hogy a háborús félelmek miatt sokan előre bevásároltak a határidős piacon, így az előrehozott kereslet után visszaesés következett be, miközben a kínálati oldal erős maradt. Úgy látják, kicsi az esélye annak, hogy komolyabb megrázkódtatás érné az olajexportot, ahogy azt is nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi közösség, de mindenek előtt az USA sokáig tűrné, hogy akár a húszik, akár az újra felbukkanó szomáliai kalózok veszélyeztessék a nemzetközi hajózást.

Összességében a piac újra kiegyenlítetté vált, az izraeli háború kezdete óta ugyan sokféle ijedelem volt a piacon, de ezekere a kínálat mindig rugalmasan reagált, az ár nem tudott tartósan emelkedni – jelenleg az október eleji szintnél bő 15 százalékkal lejjebb van.

A növekedés.hu felhívja a figyelmet, hogy a hazai benzinár néhány napos csúszással követi az olajár változását és a forintárfolyam ingadozását, ezért pénteken még emelkedett az ár – a 95-ös benzin átlagára 600 forint fölé került –, viszont a nagy heti olajáresés és forinterősödés most fogja kifejteni hatását, így akár 20 forinttal is csökkenhet a literenkénti ár.

Fotó: Pixabay