Románia inflációs rátája csökken

Júniusban Romániában az éves infláció 4,9 százalékra csökkent, ami az ötödik egymást követő hónap volt, amikor lassult a fogyasztói árindex növekedése.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtöki jelentése szerint májusban még 5,1 százalék volt az éves inflációs ráta. Az elmúlt egy év során a szolgáltatások árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 8,8 százalékkal. A nem élelmiszer jellegű termékek átlagosan 6,28 százalékkal, míg az élelmiszerek 1,1 százalékkal drágultak. A legnagyobb áremelkedést a postai szolgáltatások (26,56 százalék), a gyógyszerek (23,96 százalék) és a mosószerek (21,96 százalék) mutatták. A kozmetikumok ára nőtt a leginkább a nem élelmiszer jellegű termékek közül (11,07 százalék), míg az élelmiszerek és italok között a gyümölcskonzervek (9,76 százalék), a bor (8,04 százalék) és a sör (7,21 százalék) drágultak a legjobban.

Az éves szintű legnagyobb árcsökkenést a liszt (32,09 százalék) és a földgáz (10,36 százalék) esetében tapasztalták. Májushoz képest a fogyasztói árak 0,24 százalékkal nőttek Romániában.

Összehasonlításképp, Magyarországon júniusban 3,7% volt az egy évre visszatekintő drágulás. A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy a májusi 4%-ról 3,9%-ra mérséklődik az infláció, tehát a friss adat a vártnál nagyobb inflációcsökkenést mutat. Az Index kedden írta meg, hogy Magyarországon júniusban 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. Az adatok alapján az látható, hogy már hat hónapja 4 százalék alatt mozog az infláció, és gyakorlatilag stagnál. A legnagyobb mértékben a cukor drágult, egy év alatt 27,4 százalékkal. Érdemes felidézni az idei év eddigi adatait, amelyek szerint az infláció 3,6 és 4 százalék között gyakorlatilag stagnál, és így már 6 hónapja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs céltartományában található – 2015 márciusa óta a jegybank célja 3 százalék ±1 százalékpont. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a kiskereskedelmi szektorban érdemi fordulatról még nem beszélhetünk.

(Borítókép: Németh Kata / Index)