Lesújtó hír a tea szerelmeseinek: brutális árak jönnek

A tea szerelmesei számára aggasztó hírek érkeztek, ugyanis a termést pusztító szélsőséges időjárás következtében jelentős áremelkedés várható. Az év eleje óta a tea felvásárlási ára már majdnem 50 százalékot emelkedett.

Az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az áradások vagy a szárazságok, különösen rossz hatással vannak a teaültetvényekre. Mivel a teaültetvények vízellátása elsősorban az esővízből származik, kevés lehetőség nyílik az öntözésre vagy más alternatív megoldások alkalmazására.

India teatermelését az extrém hőhullámok és árvizek súlyosan érintették, ami alapján az Euronews szerint a tea átlagára akár ötödével is emelkedhet. Jelenleg Kína, India, Srí Lanka és Kenya a világ legnagyobb teatermelői, amelyek a globális kínálat mintegy 75 százalékát biztosítják.

Egy kilogramm tea ára jelenleg 2,47 euró, ami több mint 47 százalékos növekedést jelent az év eleje óta. Éves szinten a tea ára körülbelül 22 százalékkal emelkedett.

Az idei májusi indiai teatermelés 90,92 millió kilogrammra csökkent a tavaly májusi 130,56 millió kilogrammról, ami az elmúlt tíz év leggyengébb májusi eredménye.

A teaárak emelkedéséhez hozzájárul az is, hogy az indiai kormány húsz különböző növényvédő szer használatát tiltotta be a jövedelmezőbb export érdekében, miután korábban több ország elutasította az indiai teaexportot a növényvédő szerek túlzott használata miatt.