Romániában rekordmagasságokat ér el a villamos energia ára

Romániában a kánikula hatására naponta új csúcsokat dönt a villamos energia ára, hétfőn a másnapi (spot) piacon már meg is haladta a 700 eurót megawattóránként.

A hétfő esti órákban Románia 720 eurót fizetett a szomszédos országokból, elsősorban Bulgáriából és kisebb részben Magyarországról importált villamos energiáért, ami az Economica.net gazdasági portál szerint Európa legmagasabb ára volt ebben az időszakban. A magas árakat a térségben napok óta tartó hőség okozza, amely a környező országok energiahálózatát is megterheli. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter szerint a román energetikai rendszer nem fenyegeti nagyobb térségeket érintő leállás, azonban helyi meghibásodások és áramkimaradások előfordulhatnak.

Hétfő délelőtt a román villamosenergia-hálózatot üzemeltető Transelectrica adatai szerint a romániai erőművek 6400 megawattos teljesítménnyel üzemeltek, miközben a fogyasztás kielégítésére 7200 megawattos kapacitásra lett volna szükség. Az így keletkező hiányt importból fedezik, a hazai termelést pedig elsősorban a vízi-erőművek, az atomerőmű, valamint a gáz- és széntüzelésű erőművek és a napelem-rendszerek biztosítják.

A hőségriasztás miatt, amely szombattól harmadfokú (vörös) és az ország legnagyobb részén van érvényben, hétfőn a déli országrészben több helyütt elérte a 40 Celsius-fokot a csúcshőmérséklet.