Duna House: Az ingatlanpiac jelentős növekedése az első félévben

Az idei év első felében az ingatlanpiac 40 százalékkal jobban teljesített az előzetes várakozásoknak megfelelően, országosan 12 százalékos drágulást mutatnak a Duna House adatai.

Az ingatlanpiaci fellendülést a megújult otthonteremtési támogatások, a kedvező kamatkörnyezet és a gazdasági helyzet javulása hozta meg, ami jelentősen megugratta az ingatlanvásárlási kedvet. A Duna House becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult a hazai ingatlanpiacon, ami 40 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A fővárosban az átlagos árak mindössze 4 százalékkal emelkedtek, a négyzetméterárak tekintetében 908 ezer forintos átlagot értek el, ami a vidéki területeken mért 453 ezer forintos norma duplája. Vidéken az ingatlanokért fizetett egységár 22 ezer és 2,1 millió forint között mozgott.

Az ingatlanvásárlásra fordított átlagos összeg Magyarországon 44,5 millió forintra nőtt, ami 12 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Budapesten az otthonteremtésre áldozott összeg megközelítette a 59 millió forintot, vidéken pedig átlagosan 38,5 millió forintot fordítottak a vevők.

Az első félév legjei között széles skálán mozgott az egy négyzetméterre jutó költség, 22 ezer forinttól egészen 2,6 millió forintig, míg teljes vételár tekintetében a minimum 2 millió forint volt egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei, felújítandó házért. A legmagasabb áron, 1,5 milliárd forintért egy fővárosi, II. kerületi, újépítésű luxusvilla kelt el.

A Duna House közreműködésével kötött adásvételek 43 százalékában családi házra, 37 százalékában téglaépítésű lakásra, 13 százalékában pedig panellakásra szerződtek a vevők. A legmagasabb áron értékesített fővárosi panellakás egy 73 négyzetméteres, III. kerületi, nagyon jó állapotú ingatlan volt, négyzetméterenként 931 ezer forintért. Vidéken egy gödöllői, 62,3 millió forintért értékesített, nagyon jó állapotú lakótelepi lakás lett a rekorder, amely 1 millió forintos négyzetméteráron talált gazdára.

A fővárosi téglaépítésű lakásokat preferáló otthonteremtők 7 millió forint és 750 millió forint közötti ingatlanértékben szerződtek, a négyzetméterárak 350 ezer és 2,6 millió forint között mozogtak. Vidéken az ingatlanvásárlásra fordított összeg 6-190 millió forintig terjedt, négyzetméterenként 113 ezer és 1,9 millió forint között húzódott a határ.