Négyzetméterenként 100 ezer forint? - Így szálltak el a telekárak

Budapesten a legmagasabb az építési telkek átlagos négyzetméterára, de a vevők mégis visszatértek a piacra az árak emelkedése ellenére. Vidéken a telkek ára jelentősen alacsonyabb, mint a fővárosban, mutatja be az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor az országos felmérés eredményeit.

Az ingatlanpiacon a családi házak felértékelődtek, ami a telekpiaci forgalom és az árak növekedésével járt együtt. Az Otthon Centrum összegzése szerint a frekventált településeken a telekárak 25 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a kereslet pedig 16 százalékkal haladta meg a tavalyit. Ezt a növekedést a gazdasági helyzet javulása, a csökkenő infláció és a CSOK Plusz bevezetése magyarázza.

Budapesten a XVII. kerületben 58 ezer forintot kérnek egy családi vagy ikerház építésére alkalmas telek négyzetméteréért, míg a XVIII. és XIX. kerületekben az átlagérték 83, illetve 90 ezer forint. A XI. kerületben a négyzetméterár átlaga meghaladja a 100 ezer forintot.

A nagyobb társasházak építésére alkalmas telkek még magasabb áron kelnek el a fővárosban. A Budapesthez közeli településeken Törökbálint a rekorder 57 ezer forinttal, de Nagykovácsi 52, és Solymár 43 ezer forinttal hasonló árszintet képvisel, míg Cegléden és Verőcén már jóval olcsóbban, 11 ezer forintért lehet építési telket vásárolni.

A nagyvárosok között jelentős különbségek vannak a telekárakban. Debrecen a legdrágább 41 ezer forintos négyzetméterárral, Győrben ennek fele, Sopronban pedig 15 ezer forint az átlag. Egerben, Székesfehérvárban és Pécsen a négyzetméterár körülbelül 10 ezer forint. A városok perifériáján lévő, kedvezőtlen infrastrukturális adottságú telkek sokkal olcsóbban kelnek el, mint a belvárosiak.

A vízparti településeken, mint Siófok és a Tisza-tó környéke, az árak a vízparttól való távolság függvényében változnak. Siófokon 39,5 ezer, a Tisza-tó körüli 8 ezer forintos átlagár a vízparttól való távolság függvényében változik. A kisebb településeken, mint Látrány és Hajdúszoboszló, a négyzetméterárak még mindig viszonylag alacsonyak, Látrányban négyzetméterenként 4, Hajdúszoboszlón 8 ezer forint az átlag.

Soóki-Tóth Gábor szerint a családi- és ikerházak építésére alkalmas telkek négyzetméterára országos átlagban 25,3 százalékkal nőtt egy év alatt, elérve a 16,3 ezer forintot. A jó helyen lévő, kiépített infrastruktúrával rendelkező telkek még ennél is jobban drágultak. A lokáció és a méret is jelentősen befolyásolja a telkek árazását, a kisebb telkek drágábbak négyzetméterre vetítve, míg a nagyobbak, főleg vidéken és a kisebb településeken, fajlagosan olcsóbbak. A beépíthetőség, valamint a közművek megléte ugyancsak befolyásolja az árat.