Biztosnak tűnik, hogy a Fidesz-KDNP nem vesz részt a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen, melyen Svédország NATO-csatlakozásáról döntenének – értesült az atv.hu.

Ha viszont a kormánypárti honatyák távol maradnak, a parlament nem lesz határozatképes.

Így viszont a napirend előtti felszólalások után nem fogják tudni elfogadni az ülés napirendjét. A Fidesz-frakció az atv.hu kérdésére megerősítette: a zárószavazással megvárják a két miniszterelnök találkozóját.

Ugyanakkor svéd kormányfő a brüsszeli uniós csúcson közölte, csak akkor jönne Budapestre, ha már ratifikáltuk az országa NATO-csatlakozását.

Ulf Kristersson szerint minél hamarabb hozza meg Magyarország a ratifikációs döntést, annál hamarabb tárgyalhatnak a magyar miniszterelnökkel olyan dolgokról, amelyeket csak akkor lehet megvitatni, ha Svédország is tag. Ilyen például a Gripen vadászgépek kérdése is.

A Reuters szerint washingtoni törvényhozók mindkét párt részéről arra szólították fel a magyar miniszterelnököt, hogy az Országgyűlés haladéktanul iktassa törvénybe Svédország felvételét az Észak-atlanti Szövetség Szervezetébe – írja a hvg360.

A Szenátus NATO-megfigyelő csoportjának republikánus társelnöke, valamint egy demokrata honatya egyaránt sürgette, hogy a Fidesz-kormány sürgősen módosítsa a hozzáállását.

Erre a jelek szerint hétfőn nem kerülhet sor.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán