Orbán Viktor a legnépszerűbb kormányfőjelölt, a Fidesz-KDNP vezeti a pártversenyt

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is vezeti a pártversenyt, és Orbán Viktor a legalkalmasabbnak ítélt kormányfőjelölt. A Tisza Párt támogatottsága stagnál, míg a kisebb pártok közül a Kétfarkú Kutya Pártnak van a legnagyobb esélye a parlamenti bejutásra.

A Nézőpont Intézet adatai alapján júliusban nem történt jelentős változás a pártpreferenciákban. Egy esetleges országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP a szavazatok 47 százalékát szerezné meg, ami ugyan 2 százalékponttal magasabb, mint a júniusi európai parlamenti választási eredménye, de a hibahatáron belüli az elmozdulás. A Tisza Párt 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ami körülbelül megegyezik a júniusi eredménnyel. A DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója az EP-választáson elért 8 százalékos eredményét ismételné meg, a Mi Hazánk Mozgalom pedig a bejutási küszöb felett állva akár 9 százalékot is elérhetne.

A kormányfőjelöltek népszerűségét tekintve Orbán Viktor kiemelkedik, akit a magyarok 49 százaléka tart a legalkalmasabbnak az ország vezetésére. Ezzel szemben Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője csupán 19 százaléknyi támogatást kapott, ami azt jelzi, hogy a párt szimpatizánsainak jelentős része a politikus személyétől függetlenül, vagy annak ellenére támogatja a pártot. Dobrev Klára 7 százalékos, míg Toroczkai László 4 százalékos támogatottságot élvez a potenciális miniszterelnökök között.

Az EP-választáson mandátumot nem szerző pártok közül a Kétfarkú Kutya Pártnak van a legnagyobb esélye a parlamenti bejutásra, 5 százalékos támogatottsággal, míg a többi mikropárt együttes támogatottsága már csak 2 százalék. Az intézet felmérése szerint a baloldali térfél tavaszi átrendeződése ezzel lezárultnak tekinthető.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, közösségi oldalán osztotta meg véleményét a szélsőjobbról és a Fideszről. Gyurcsány szerint a szélsőjobb akkor válik igazán veszélyessé, ha az emberek nem tudják felismerni, mivel van dolguk. Úgy véli, a szélsőjobb ma már nem a bomber dzsekit és Martens bakancsot viseli, hanem öltönyt és kiskosztümöt, ami megnehezíti a felismerésüket. Gyurcsány a Fideszt is a demokratikus politikai rendszeren kívül helyezte el, és kijelentette, hogy a DK soha nem lép szövetségre Orbán Viktor pártjával, mivel nem riválisa, hanem rendszerellenzéke a Fidesznek. Gyurcsány és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke közötti szóváltásban Gyurcsány "hablaty embernek" nevezte Magyart, és úgy véli, az ilyen politikusok a legveszélyesebbek, mert szimpátiaalapon elnézhetjük nekik a különböző botlásokat.