Szegedi választási botrány: új szavazók buszoztatása miatt kiakadtak a helyiek

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegiben a választópolgárok száma márciusban még csak 246 volt, de a választásokra ez a szám 348-ra ugrott, ami 41 százalékos emelkedést jelent. A Kúria a héten érvénytelenítette a választás eredményét, és július 7-re új polgármester-választást írt ki.

A választás előtti utolsó héten 70 új választópolgár jelentkezett be Szegiben, egyes ingatlanokba 6-10 fő, a Helyi Választási Bizottság két tagjához pedig további 8-8 fő. A Kúria határozatában olvasható, hogy ezek az új "lakók" is hozzájárulhattak a Fidesz–KDNP jelöltjének, a polgármesternek a győzelméhez.

A Blikk riporterei a helyszínre látogattak, hogy megkérdezzék a helyieket a választás napján történtekről. Egyikük szerint nagy felháborodást váltott ki a faluban, amikor kiderült, mi történt, és a polgármester asszony turistákról beszélt, de a lakos szerint turista alig jár oda, különösen nem a választás délelőttjén.

Toldi Zsolt kis fehér buszokat látott, amelyek a hivatal előtt parkoltak le, és onnan szálltak ki az idegenek, akik aztán a szavazóhelyiség felé vették az irányt. Toldi Zsolt, aki húsz éve él itt, azt mondta, hogy ő ezeket az embereket nem ismeri, és felháborítónak tartja, hogy a falu hirtelen ennyi új lakóval bővült.

A helyi kocsmáros, Piroska szerint a kisbuszok többször is fordultak, és többen azt állították, hogy az ide szállított szavazóknak voltak papírjaik, amelyeken rajta volt, kire kell szavazniuk. Egyikük állítólag véletlenül ezt a papírt adta oda a lakcímkártya helyett a választási bizottságnak. Piroska szerint ez teljesen nyilvánvalóvá tette, mi történik, de senki nem szólt semmit.

A választást Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyerte meg 153 érvényes szavazattal, ami a szavazatok 57,95 százalékát jelenti. A független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot, vagyis 39,77 százalékot kapott, és ő óvta meg az eredményt.