Letartóztatták az antifa-támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét

A bíróság döntése értelmében egy hónapra elrendelték annak a 23 éves német férfinak a letartóztatását, akit a tavaly februári budapesti antifa-támadások kapcsán hoztak Magyarországra. A férfi 30 millió forintos óvadék ellenében kerülhet bűnügyi felügyelet alá.

Tavaly február 9–11. között összesen öt, egymással összefüggő antifa-támadás történt Budapesten, melyek során kilenc személy sérült meg, négyen súlyosan, öten könnyebben. A támadások után három gyanúsítottat még február 11-én elfogtak és őrizetbe vettek. A most letartóztatott 23 éves német állampolgárt a német hatóságok adták ki, miután őt tavaly decemberben Berlinben fogták el európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján.

A gyanú szerint a fiatal férfi aktívan és tettlegesen részt vett két támadásban, és mint a bűnszervezet tagja, a többi támadáshoz is hozzájárult, így bűnsegédlettel is vádolható. A bíróság a védő által felajánlott 40 ezer eurós, körülbelül 16 millió forintos óvadékot elfogadta, de az összeget 30 millió forintra emelte.

Amennyiben a férfi kifizeti az óvadékot, bűnügyi felügyelet alá kerül, ami azt jelenti, hogy havonta egyszer kell személyesen megjelennie a rendőrségen. Az Ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen, mivel álláspontjuk szerint a letartóztatás az egyetlen megfelelő intézkedés. Az RTL Híradó információi szerint a férfi sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tett vallomást.

A 2023 februárjában elkövetett, antifasiszta támadásokként elhíresült bűncselekmények kapcsán a budapesti rendőrök három embert azonnal elfogtak. További tizennégy elkövető ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, közülük eddig hármat fogtak el külföldön, a most lecsukott fiatalember kiadatása történt meg pénteken.

A németországi Bochum városában történt egy másik, erőszakos incidens is, amikor egy férfi savas folyadékkal öntött le egy vendéget egy kávézóban, többen megsérültek – írja a CNN. A helyi rendőrség szerint a támadó vasárnap délután lépett be a kávézóba és savas folyadékot öntött az egyik teraszon ülő vendégre, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Nemcsak ő, hanem a vele egy asztalnál ülő nő és egy pincér is megsérültek, illetve négy rendőr és két tűzoltó is, akik érintkeztek a folyadékkal. A támadó először elmenekült, de később a közelben elfogták. A rendőrség nyomozást indított, az indíték egyelőre ismeretlen.