A Fidesz-közeli lap elemzése a választási kudarc okairól

Míg Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere, Márki-Zay Péter megőrizte támogatóinak számát, a Fidesz-KDNP négyezer szavazót veszített el a városban a 2022-es adatokhoz képest – állapította meg a promenád.hu. A kormánypárti médium öt lehetséges okot sorolt fel a választási vereség magyarázataként.

Az első helyen a Novák–Balog-botrányt említik, amelyben a lemondott köztársasági elnök egy pedofil bűnöző mentegésében közreműködő személynek adott kegyelmet, ami megrendítette az emberek bizalmát a Fidesz-KDNP-ben. A második helyen Magyar Péter és Varga Judit állnak, akiknek a közéleti megjelenése elbizonytalaníthatott néhány fideszes szavazót.

A harmadik okként Mészáros Lőrinc és vagyonának gyarapodása került előtérbe, amelyet a balliberális sajtó és az ellenzéki pártok gyakran tárgyalnak, és ami egyre több jobboldalit zavarhat. A negyedik magyarázat a Fidesz-KDNP és a NER-oligarchák magánrepülős utazgatásai, valamint a magánjachtok használata, amelyek már a saját táborukat is irritálhatják.

Az ötödik, és egyben utolsó okként a gazdasági nehézségeket, különösen a magas inflációt említik, amely a családok anyagi helyzetét érzékelhetően rontotta.

A promenád.hu által közzétett szavazás eredményei szerint a választók a következőképpen ítélték meg a kudarc okait:

  • Mészáros Lőrinc és az 1000 milliárdja – 34 százalék
  • Kevesebb pénz és magas infláció – 28 százalék
  • Magánrepülők és magánjachtok – 22 százalék
  • Novák Katalin és Balog Zoltán – 10 százalék
  • Magyar Péter és Varga Judit – 7 százalék.

Lázár János, az építési miniszter szerint a Fidesz–KDNP által elért 44,5 százalékos eredmény az európai parlamenti választásokon 14 év kormányzás után teljesen jó, figyelembe véve a "huszonszázalékos" inflációt és a gazdasági visszaesést. Lázár bevallotta, nem erre számított, ő 45–50 százalék közötti értéket várt volna, és úgy véli, hogy Orbán Viktor kampányba szállása legalább 3–4 százalék pluszt jelentett.

A miniszter szerint a Novák Katalin–Varga Judit–Balogh Zoltán „ügyhalmaz” volt az, ami igazán megváltoztatta a dolgokat, és aminek a következménye lett Magyar Péter és a Tisza Párt, akik felkavarták az állóvizet. Lázár úgy véli, hogy a helyi választópolgárok kritikusak a Fidesszel szemben a nagyobb városokban, és egy új politikai erő is megjelent a színtéren.

Lázár bejelentette, hogy 2026-ban nem fog újrázni, mint Hódmezővásárhely–Makó térségének országgyűlési képviselője, és már több lehetséges jelölt is van a posztra a kormánypártok részéről. A miniszter szerint a helyi iparűzési adók rendszerét is felül kell vizsgálni a közeljövőben, és cél, hogy a városok az oktatásra, egészségügyre, utakra, épületekre költsék a pénzeket.

A közéleti szereplők paródiája is teret kapott a közösségi médiában, ahol egy új videóban Petőfi Sándor, mint fiktív Fideszes jelölt, Rónai Egonnal beszélget az ATV műsorában. A videóban Petőfi a műsorvezetőt hazugsággal vádolja, majd a beszélgetés hevében kivonul a stúdióból. A Különös történések a Szondi utcában YouTube-csatorna népszerűsége töretlen, több mint 200 ezer megtekintéssel az első videója után, és a készítő, Roznár Levente további paródiákat ígér.

Lázár János a hódmezővásárhelyi Rádió7 műsorában kijelentette, hogy „Budapesten csőd lesz, nem kérdés, hogy csőd előtt áll a főváros”. Emellett beszólt Márki-Zay Péternek, mondván, hogy ő is része volt annak a politikai dinamikának, amely a Tisza Párt megjelenésével felkavarta az állóvizet, de Hódmezővásárhelyen éppen nem, ami hozzájárulhatott a polgármester győzelméhez. Lázár szerint a városvezetésre hárul majd a felelősség, ha a jövőben Hódmezővásárhely lemaradásáról lesz szó, és ez nem a kormány felelőssége lesz. A miniszter továbbra is politikai ambíciókat dédelget, de megerősítette, hogy 2026-ban nem indul újra az egyéni választókerületi mandátumért a parlamenti választáson.